Brownie z chałwą • przepis • składniki • przygotowanie
Mocno czekoladowe i z dodatkami inspirowanymi słoneczną Grecją – właśnie takie jest brownie z chałwą! A podane z lodami i świeżymi owocami jagodowymi zamienia się w prawdziwie dekadencką ucztę na słodko.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ Z MASŁEM
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową masę czekoladową odstawiamy do przestudzenia.
UBIJAMY JAJKA
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą i kremową masę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BROWNIE
Wystudzoną masę czekoladową miksujemy krótko z ubitymi jajkami. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Następnie przesiewamy je przez sitko o drobnych oczkach do masy czekoladowo-jajecznej. Całość delikatnie mieszamy.
PIECZEMY BROWNIE
Chałwę dość grubo siekamy. Ciasto na brownie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je chałwą i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 160°C.
PODAJEMY BROWNIE
Gotowe brownie studzimy, kroimy na kawałki i podajemy z lodami waniliowymi i świeżymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4772,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1193,1 kcal
Tłuszcz
82,9 g
Węglowodany
87,6 g
Błonnik
7,8 g
Białko
19,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.

Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
Drożdżówki zna każdy, ale szneki popularne są głównie w Wielkopolsce. Przygotuj je według przepisu Pawła i przekonaj się, jak świetnie smakują z twarogiem i truskawkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami
Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Królowa świątecznego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!

Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Granita herbaciana z marakują
Granitę od sorbetu odróżnia grudkowata i mniej zbita konsystencja. Możesz ją podać w formie napoju bądź deseru.

Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)
Delikatna, pachnąca tymiankiem ryba, a do tego gęsty sos z cukinią. Lekkie danie, które przygotujesz w mgnieniu oka.

Klasyczna grochówka
Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!