Słodkie bułeczki à la maritozzi • przepis • składniki • przygotowanie
Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W miseczce rozcieramy drożdże z połową miodu. Następnie do rozczynu dodajemy ok. 100 ml mleka i 3 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do misy miksera i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
WYRABIAMY CIASTO NA BUŁECZKI
Kiedy rozczyn zacznie pracować, dodajemy do niego resztę mleka, miodu i mąki. Ciasto doprawiamy solą i wyrabiamy w misie robota kuchennego na średnich obrotach. Kiedy składniki się połączą, dodajemy kolejno po jednym jajku. Całość wyrabiamy jeszcze przez kilka minut i kiedy ciasto będzie gładkie i dość elastyczne, dodajemy do niego miękkie masło i skórkę otartą z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy przez kolejne 6 minut, aż będzie sprężyste i będzie łatwo odchodziło od haka.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Gotowe ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy, w razie potrzeby podsypując je mąką. Następnie formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części, z których także formujemy kulki. Każdą z nich ponownie dzielimy na 4 części i formujemy w sumie 16 kuleczek. Wszystkie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut, aby ponownie wyrosły.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kuchence mikrofalowej. Następnie dodajemy do niej olej i dokładnie mieszamy. Pistacje dość drobno siekamy. Zimną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Bitą śmietanę odkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
PIECZEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 15-18 minut. Gotowe bułeczki studzimy.
NADZIEWAMY BUŁECZKI
Każdą z bułeczek przecinamy niemal na pół. Następnie napełniamy je po brzegi bitą śmietanką, wyrównując powierzchnię.
DEKORUJEMY BUŁECZKI
Nadziane bułeczki zanurzamy do połowy w polewie czekoladowej i oprószamy pistacjami. Truskawki kroimy w plasterki i wkładamy po 2 w każdą z bułeczek
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3732,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
466,6 kcal
Tłuszcz
17,9 g
Węglowodany
67,7 g
Błonnik
1,3 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik krakowski
Polska klasyka w najlepszym wydaniu, bo z przepisu Pawła Małeckiego! Kruchy spód, masa twarogowa z rodzynkami i charakterystyczna kratka na wierzchu!

Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!

Kurczak w kwasie chlebowym
Spróbuj nieco innej wersji kurczaka! Karol przygotował go z kwasem chlebowym i makaronem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!

Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!

Sernik na zimno z mango
Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.