psse-slupca.pl

Słodkie bułeczki à la maritozzi • przepis • składniki • przygotowanie

Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!

Słodkie bułeczki à la maritozzi

Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna typ 450 - 500 g
mleko 3,2% - 220 ml
drożdże świeże - 8 g
miód - 70 g
jajko - 2 szt.
sól - 2 szczypty
masło - 80 g
pomarańcza - 0,5 szt.
czekolada mleczna - 100 g
olej - 1 łyżka
pistacje - 30 g
śmietanka 36% - 330 ml
cukier puder - 2 łyżki
białko jaja kurzego - 1 szt.
truskawka - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
W miseczce rozcieramy drożdże z połową miodu. Następnie do rozczynu dodajemy ok. 100 ml mleka i 3 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do misy miksera i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
2.WYRABIAMY CIASTO NA BUŁECZKI:
Kiedy rozczyn zacznie pracować, dodajemy do niego resztę mleka, miodu i mąki. Ciasto doprawiamy solą i wyrabiamy w misie robota kuchennego na średnich obrotach. Kiedy składniki się połączą, dodajemy kolejno po jednym jajku. Całość wyrabiamy jeszcze przez kilka minut i kiedy ciasto będzie gładkie i dość elastyczne, dodajemy do niego miękkie masło i skórkę otartą z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy przez kolejne 6 minut, aż będzie sprężyste i będzie łatwo odchodziło od haka.
3.FORMUJEMY BUŁECZKI:
Gotowe ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy, w razie potrzeby podsypując je mąką. Następnie formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części, z których także formujemy kulki. Każdą z nich ponownie dzielimy na 4 części i formujemy w sumie 16 kuleczek. Wszystkie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut, aby ponownie wyrosły.
4.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kuchence mikrofalowej. Następnie dodajemy do niej olej i dokładnie mieszamy. Pistacje dość drobno siekamy. Zimną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Bitą śmietanę odkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
5.PIECZEMY BUŁECZKI:
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 15-18 minut. Gotowe bułeczki studzimy.
6.NADZIEWAMY BUŁECZKI:
Każdą z bułeczek przecinamy niemal na pół. Następnie napełniamy je po brzegi bitą śmietanką, wyrównując powierzchnię.
7.DEKORUJEMY BUŁECZKI:
Nadziane bułeczki zanurzamy do połowy w polewie czekoladowej i oprószamy pistacjami. Truskawki kroimy w plasterki i wkładamy po 2 w każdą z bułeczek
Słodkie bułeczki à la maritozzi

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W miseczce rozcieramy drożdże z połową miodu. Następnie do rozczynu dodajemy ok. 100 ml mleka i 3 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do misy miksera i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2

WYRABIAMY CIASTO NA BUŁECZKI

Kiedy rozczyn zacznie pracować, dodajemy do niego resztę mleka, miodu i mąki. Ciasto doprawiamy solą i wyrabiamy w misie robota kuchennego na średnich obrotach. Kiedy składniki się połączą, dodajemy kolejno po jednym jajku. Całość wyrabiamy jeszcze przez kilka minut i kiedy ciasto będzie gładkie i dość elastyczne, dodajemy do niego miękkie masło i skórkę otartą z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy przez kolejne 6 minut, aż będzie sprężyste i będzie łatwo odchodziło od haka.

3

FORMUJEMY BUŁECZKI

Gotowe ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy, w razie potrzeby podsypując je mąką. Następnie formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części, z których także formujemy kulki. Każdą z nich ponownie dzielimy na 4 części i formujemy w sumie 16 kuleczek. Wszystkie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut, aby ponownie wyrosły.

4

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kuchence mikrofalowej. Następnie dodajemy do niej olej i dokładnie mieszamy. Pistacje dość drobno siekamy. Zimną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Bitą śmietanę odkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziła.

5

PIECZEMY BUŁECZKI

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 15-18 minut. Gotowe bułeczki studzimy.

6

NADZIEWAMY BUŁECZKI

Każdą z bułeczek przecinamy niemal na pół. Następnie napełniamy je po brzegi bitą śmietanką, wyrównując powierzchnię.

7

DEKORUJEMY BUŁECZKI

Nadziane bułeczki zanurzamy do połowy w polewie czekoladowej i oprószamy pistacjami. Truskawki kroimy w plasterki i wkładamy po 2 w każdą z bułeczek

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3732,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

466,6 kcal

🥑

Tłuszcz

17,9 g

🌾

Węglowodany

67,7 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

10,7 g

Podobne przepisy

Słodkie bułeczki à la maritozzi - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl