psse-slupca.pl

Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej • przepis • składniki • przygotowanie

Domowy, regionalny, idealny na Wielkanoc! Barszcz biały na zakwasie z kapusty według przepisu Karola to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Spróbuj!

Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej

Domowy, regionalny, idealny na Wielkanoc! Barszcz biały na zakwasie z kapusty według przepisu Karola to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Spróbuj!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chrzan tarty - 2 łyżeczki
cukier - 2 szczypty
ocet - 1 łyżeczka
majeranek suszony - 2 łyżki
śmietana 30% - 150 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
marchew - 2 szt.
olej - 1 łyżka
por - 1 szt.
seler - 1 szt.
woda - 1,5 l
borowiki suszone - 4 g
chorizo - 400 g
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 6 szt.
mąka pszenna - 3 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
sok z kapusty kiszonej - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY WYWAR:
Kiełbasę i warzywa wyjmujemy z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej. Odkładamy. Dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS:
Mąkę łączymy w misce z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodajemy sok z kiszonej kapusty. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
3.DODAJEMY ZAKWAS DO WYWARU:
Podgotowane grzyby i przyprawy wyławiamy z wywaru.
4.ZAKWASZAMY I HARTUJEMY ŚMIETANKĘ:
Śmietankę przekładamy do miski i zakwaszamy octem. Mieszamy. Dodajemy chrzan i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
5.GOTUJEMY BARSZCZ:
Barszcz doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry, roztarty w dłoniach majeranek i cukier. Mieszamy.
6.PODAJEMY BARSZCZ:
Marchew pokrojoną w plastry wykładamy na talerze i zalewamy barszczem z kiełbasą.
Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY WYWAR

Kiełbasę i warzywa wyjmujemy z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej. Odkładamy. Dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS

Mąkę łączymy w misce z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodajemy sok z kiszonej kapusty. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

3

DODAJEMY ZAKWAS DO WYWARU

Podgotowane grzyby i przyprawy wyławiamy z wywaru.

4

ZAKWASZAMY I HARTUJEMY ŚMIETANKĘ

Śmietankę przekładamy do miski i zakwaszamy octem. Mieszamy. Dodajemy chrzan i ponownie mieszamy do połączenia się składników.

5

GOTUJEMY BARSZCZ

Barszcz doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry, roztarty w dłoniach majeranek i cukier. Mieszamy.

6

PODAJEMY BARSZCZ

Marchew pokrojoną w plastry wykładamy na talerze i zalewamy barszczem z kiełbasą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2897,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

362,2 kcal

🥑

Tłuszcz

24,6 g

🌾

Węglowodany

17,9 g

🥬

Błonnik

15,4 g

💪

Białko

15,4 g

Podobne przepisy