Grochówka z kiszoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie klasycznej grochówki z kiszoną kapustą to zupa, którą zapamiętasz na długo! Wypróbuj przepis i sprawdź, jak ta zupa świetnie smakuje.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY BOCZEK
Boczek kroimy w kostkę i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie podsmażamy go, bez pokrywy, używając programuprzypiekanie / temperatura 130°C / czas 14 minut / obroty 1. Gotowy boczek przekładamy do miseczki.
SIEKAMY KAPUSTĘ
Kiszoną kapustę opłukujemy na sitku i siekamy w termorobocie MC Smart, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5. Rozdrobnioną kapustę przekładamy do miski.
SIEKAMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy je do pojemnika miksującego i siekamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6. Tak przygotowane ziemniaki również przekładamy do miski.
SIEKAMY POZOSTAŁE WARZYWA
Cebulę kroimy w ćwiartki i siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora kroimy na 2-centymetrowe kawałki i dodajemy do posiekanej cebuli. Całość ponownie rozdrabniamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 6.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Do podsmażonych warzyw dodajemy masło i wszystko podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 5 minut / obroty 1.
GOTUJEMY ZUPĘ
Łuskany groch dokładnie płuczemy. Do pojemnika miksującego z warzywami wlewamy bulion i dodajemy groch. Zupę gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 35 minut / obroty w lewo.
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Do gotującej się zupy dodajemy ziemniaki i całość gotujemy ponownie, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 10 minut / obroty w lewo.
GOTUJEMY ZUPĘ Z BOCZKIEM I KAPUSTĄ
Na koniec do zupy dodajemy kapustę, boczek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 10 minut / obroty w lewo.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1521,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
380,5 kcal
Tłuszcz
19,9 g
Węglowodany
38,7 g
Błonnik
7,6 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!

Szarlotka z budyniem
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!

Kanapki rybki
Szukasz pomysłu, jak urozmaicić śniadania dzieciakom? Oto on! Przygotuj pełne warzyw kanapki rybki, które będą pysznym posiłkiem o poranku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z pora — z jajkiem i szynką
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Spróbuj naszej propozycji! Lekko pikantny por doskonale komponuje się z delikatnym jajkiem i aromatyczną szynką z indyka, sałatą masłową oraz ogórkiem. Sprawdź, jak zrobić tę sałatkę!

Life changing bread
Jaki jest chleb zmieniający życie? Przede wszystkim pyszny! Poza tym nie zawiera mąki ani drożdży, za to jest pełen ziaren i migdałów. Przekonaj się, jaki jest dobry!

Sałatka z roszponki i pomidorów
Sałatka chlebowa z pomidorami, roszponką i greckim serem to danie, które pozwoli Ci wykorzystać nawet czerstwe pieczywo.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Croissanty z filetem z piersi kurczaka
Cudownie maślany, delikatnie słodki croissant z guacamole, delikatna szynka z kurczaka i jajko sadzone – takie połączenie składników to gwarancja pysznego śniadania!

Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!

Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.