psse-slupca.pl

Panini na dwa sposoby – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Najlepsze pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.

Panini na dwa sposoby – przepis

Najlepsze pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 40 g
bazylia suszona - 1 łyżeczka
cebula czerwona - 0,5 szt.
cukinia - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano suszone - 1 łyżeczka
ser mascarpone z gorgonzolą - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
ser mascarpone - 2 łyżki
mortadela - 60 g
ser pecorino - 2 łyżki
ciabatta - 1 szt.
Szpinak Baby - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY WARZYWA:
Końcówki cukinii i bakłażana odcinamy. Z warzyw odkrawamy wzdłuż po 2 długie plastry. Cebulę i paprykę kroimy w większe kawałki. Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą i oprószamy z obu stron bazylią, oregano, solą i pieprzem.
2.SKŁADAMY PANINI:
Ciabattę przekrawamy na pół. Spód bułki smarujemy serem mascarpone z gorgonzolą. Na warstwie sera układamy grillowane warzywa.
3.GRILLUJEMY I PODAJEMY PANINI:
Kanapkę przekładamy na rozgrzaną, skropioną oliwą patelnię grillową. Dociskamy garnkiem i grillujemy przez ok. 3 minuty, aż pieczywo się zarumieni (powinny pojawić się na nim charakterystyczne prążki).
4.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z SERA MASCARPONE:
Ser mascarpone łączymy w misce z serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekane liście świeżej bazylii. Mieszamy.
5.SKŁADAMY PANINI:
Ciabattę przekrawamy na pół. Spód bułki smarujemy serową pastą. Na serku układamy liście szpinaku i plastry mortadeli. Wierzch bułki skrapiamy od wewnątrz oliwą z oliwek. Składamy panini.
6.GRILLUJEMY I PODAJEMY PANINI:
Kanapkę nacieramy z wierzchu oliwą z oliwek, przekładamy na grill. Dociskamy i grillujemy przez ok. 3 minuty, aż pieczywo się zarumieni i powstaną na nim charakterystyczne prążki.
Panini na dwa sposoby – przepis

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY WARZYWA

Końcówki cukinii i bakłażana odcinamy. Z warzyw odkrawamy wzdłuż po 2 długie plastry. Cebulę i paprykę kroimy w większe kawałki. Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą i oprószamy z obu stron bazylią, oregano, solą i pieprzem.

2

SKŁADAMY PANINI

Ciabattę przekrawamy na pół. Spód bułki smarujemy serem mascarpone z gorgonzolą. Na warstwie sera układamy grillowane warzywa.

3

GRILLUJEMY I PODAJEMY PANINI

Kanapkę przekładamy na rozgrzaną, skropioną oliwą patelnię grillową. Dociskamy garnkiem i grillujemy przez ok. 3 minuty, aż pieczywo się zarumieni (powinny pojawić się na nim charakterystyczne prążki).

4

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z SERA MASCARPONE

Ser mascarpone łączymy w misce z serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekane liście świeżej bazylii. Mieszamy.

5

SKŁADAMY PANINI

Ciabattę przekrawamy na pół. Spód bułki smarujemy serową pastą. Na serku układamy liście szpinaku i plastry mortadeli. Wierzch bułki skrapiamy od wewnątrz oliwą z oliwek. Składamy panini.

6

GRILLUJEMY I PODAJEMY PANINI

Kanapkę nacieramy z wierzchu oliwą z oliwek, przekładamy na grill. Dociskamy i grillujemy przez ok. 3 minuty, aż pieczywo się zarumieni i powstaną na nim charakterystyczne prążki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

505,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

252,8 kcal

🥑

Tłuszcz

14,5 g

🌾

Węglowodany

21,1 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy