psse-slupca.pl

Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Bób w wersji kremu, to smakowita propozycja Kingi Paruzel. Wypróbuj już dziś!

Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem

Bób w wersji kremu, to smakowita propozycja Kingi Paruzel. Wypróbuj już dziś!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bób - 500 g
cukier trzcinowy - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 1 szt.
natka pietruszki - 20 g
seler - 0,25 szt.
tymianek świeży - 25 g
woda - 0,8 l
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
groszek konserwowy - 250 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
por - 0,5 szt.
rukola - 40 g
sól - 0,25 łyżeczki
ząbek czosnku - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt grecki - 4 łyżki
świeży koperek - 1 łyżeczka
łosoś wędzony - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obieramy. Razem z porem kroimy je w talarki. Seler obieramy i kroimy w kostkę. Na dno rozgrzanego rondla wlewamy oliwę. Przesmażamy warzywa.
2.GOTUJEMY WYWAR:
Dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
3.GOTUJEMY BÓB:
Bób płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól i koperek. Gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Jeśli bób jest starszy, wydłużamy czas gotowania do 10 minut. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą oraz lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedzamy i obieramy.
4.SMAŻYMY BÓB I GROSZEK:
Na dno garnka wlewamy oliwę. Przesmażamy pokrojony w talarki por przez 3-4 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez minutę. Wrzucamy bób i groszek i smażymy kolejną minutę.
5.GOTUJEMY WARZYWA W WYWARZE:
Warzywa zalewamy odcedzonym wywarem. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy rukolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy na gładki krem.
Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obieramy. Razem z porem kroimy je w talarki. Seler obieramy i kroimy w kostkę. Na dno rozgrzanego rondla wlewamy oliwę. Przesmażamy warzywa.

2

GOTUJEMY WYWAR

Dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.

3

GOTUJEMY BÓB

Bób płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól i koperek. Gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Jeśli bób jest starszy, wydłużamy czas gotowania do 10 minut. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą oraz lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedzamy i obieramy.

4

SMAŻYMY BÓB I GROSZEK

Na dno garnka wlewamy oliwę. Przesmażamy pokrojony w talarki por przez 3-4 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez minutę. Wrzucamy bób i groszek i smażymy kolejną minutę.

5

GOTUJEMY WARZYWA W WYWARZE

Warzywa zalewamy odcedzonym wywarem. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy rukolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy na gładki krem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2717,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

679,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12,3 g

🌾

Węglowodany

106 g

🥬

Błonnik

37,1 g

💪

Białko

44,8 g

Podobne przepisy