psse-slupca.pl

Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami • przepis • składniki • przygotowanie

Proste w przygotowaniu babeczki czekoladowe z polewą czekoladową, suszonymi owocami żurawiny i orzechami laskowymi. Idealna słodka przekąska!

Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami

Proste w przygotowaniu babeczki czekoladowe z polewą czekoladową, suszonymi owocami żurawiny i orzechami laskowymi. Idealna słodka przekąska!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 100 g
czekolada mleczna z orzechami - 100 g
jajko - 2 szt.
kakao - 30 g
mąka pszenna - 300 g
mleko - 250 ml
olej słonecznikowy - 100 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
żurawina suszona - 50 g
czekolada deserowa - 150 g
masło - 1 łyżka
śmietana 30% - 100 ml
patyczki czekoladowe - 6 szt.
orzech laskowy - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA:
Do misy miksera dodajemy jajka i cukier i ubijamy na bardzo puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO BABECZEK:
Czekolady łamiemy na pół i umieszczamy w robocie kuchennym, wybieramy funkcję tarcia na drobnych oczkach. Tak przygotowane czekolady dodajemy do ciasta.
3.PIECZEMY BABECZKI:
Ciasto na babeczki przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę i przekładamy do formy do muffinów. Każdą foremkę napełniamy do ok. ¾ wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Śmietankę zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę, czekamy kilka minut, aby czekolada się rozpuściła. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy.
5.DEKORUJEMY BABECZKI:
Przestudzone babeczki zanurzamy w polewie czekoladowej. Na każdej babeczce układamy kilka prażonych orzechów laskowych i pół patyczka czekoladowego.
Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA

Do misy miksera dodajemy jajka i cukier i ubijamy na bardzo puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO BABECZEK

Czekolady łamiemy na pół i umieszczamy w robocie kuchennym, wybieramy funkcję tarcia na drobnych oczkach. Tak przygotowane czekolady dodajemy do ciasta.

3

PIECZEMY BABECZKI

Ciasto na babeczki przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę i przekładamy do formy do muffinów. Każdą foremkę napełniamy do ok. ¾ wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Śmietankę zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę, czekamy kilka minut, aby czekolada się rozpuściła. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy.

5

DEKORUJEMY BABECZKI

Przestudzone babeczki zanurzamy w polewie czekoladowej. Na każdej babeczce układamy kilka prażonych orzechów laskowych i pół patyczka czekoladowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5107,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

851,2 kcal

🥑

Tłuszcz

46 g

🌾

Węglowodany

94,8 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

14,4 g

Podobne przepisy

Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl