Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Pełna ziół sałatka z niepalonej kaszy gryczanej to idealny pomysł na obiad w letni dzień. Bogactwo smaków i aromatów, a także świeże warzywa z pewnością trafią w niejedne gusta!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek i chili bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie zioła także bardzo drobno siekamy. Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Brokuł kroimy na małe różyczki.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Na czystej desce zioła łączymy z pecorino. Pistacje kruszymy pod ostrzem noża, delikatnie siekamy i dodajemy do pozostałych składników pesto. Całość dokładnie mieszamy.
GOTUJEMY RÓŻYCZKI BROKUŁU
Różyczki brokułu dodajemy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy je ok. 3 minut, aby nadal były dość twarde i chrupiące. Następnie wyławiamy je z wody za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w misce z wodą i lodem.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Posiekaną cebulę i papryczkę doprawiamy sokiem i skórką otartą z limonki. Następnie dodajemy je wraz z brokułami i pesto do kaszy. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy odrobiną soku z limonki, solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Wartości odżywcze
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Perliczka w czerwonym winie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.

Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łososiowe fajitas
Pyszne tortille podane z pastą ze świeżego awokado, warzywami z patelni oraz delikatnymi kawałkami pysznego łososia.

Szakszuka z chorizo i oliwkami
Dla tego śniadania chce się wstawać z łóżka! Szakszuka ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznego chorizo zabierze Cię o poranku do kuchni pełnej słońca.

Wegańskie placki z cukinii
Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dutch baby z gruszkami i śliwkami
Przepis, który musi poznać każdy miłośnik śniadań na słodko! Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami, uzupełni swoim smakiem każdy leniwy poranek.

Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami
Najlepszy smak często ukrywa się w najprostszych przepisach. Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami i aromatycznym serem gruyère to właśnie jedno z tych połączeń. Naprawdę warto go spróbować.