psse-slupca.pl

Zielony chłodnik z awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Zagraj w zielone z przepisem Darii i przygotuj pyszny chłodnik z awokado! Idealnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu na upalne dni.

Zielony chłodnik z awokado

Zagraj w zielone z przepisem Darii i przygotuj pyszny chłodnik z awokado! Idealnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu na upalne dni.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 3 szt.
cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gruszka - 1 szt.
jogurt grecki - 300 g
mięta świeża - 2 g
ogórek - 1 szt.
ogórek kiszony - 2 szt.
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 25 g
oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
pestki dyni - 30 g
ser feta - 80 g
sok z cytryny - 10 ml
kolendra świeża - 10 g
orzech włoski - 90 g
rzodkiewka - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I BLENDUJEMY SKŁADNIKI:
Dojrzałe awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ wyjmujemy łyżką i umieszczamy w kielichu blendera z liśćmi szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obrany i pokrojony na większe kawałki zielony ogórek, pokrojone w kostkę ogórek kiszony i gruszkę, posiekany szczypiorek, liście kolendry i mięty oraz jogurt. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy sokiem z cytryny. Blendujemy jeszcze chwilę i odstawiamy do lodówki.
2.DEKORUJEMY I PODAJEMY CHŁODNIK:
Chłodnik przelewamy do miseczek. Dodajemy pokrojone w ćwiartki rzodkiewki, pokruszone orzechy, pestki dyni oraz kolendrę. Skrapiamy sokiem z cytryny, na wierzch kruszymy ser. Każdą porcję polewamy niewielką ilością oliwy.
Zielony chłodnik z awokado

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I BLENDUJEMY SKŁADNIKI

Dojrzałe awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ wyjmujemy łyżką i umieszczamy w kielichu blendera z liśćmi szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obrany i pokrojony na większe kawałki zielony ogórek, pokrojone w kostkę ogórek kiszony i gruszkę, posiekany szczypiorek, liście kolendry i mięty oraz jogurt. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy sokiem z cytryny. Blendujemy jeszcze chwilę i odstawiamy do lodówki.

2

DEKORUJEMY I PODAJEMY CHŁODNIK

Chłodnik przelewamy do miseczek. Dodajemy pokrojone w ćwiartki rzodkiewki, pokruszone orzechy, pestki dyni oraz kolendrę. Skrapiamy sokiem z cytryny, na wierzch kruszymy ser. Każdą porcję polewamy niewielką ilością oliwy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2420,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

403,4 kcal

🥑

Tłuszcz

29,7 g

🌾

Węglowodany

26,1 g

🥬

Błonnik

14,4 g

💪

Białko

14,4 g

Podobne przepisy

Zielony chłodnik z awokado - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl