psse-slupca.pl

Egzotyczny trifle z curry • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.

Egzotyczny trifle z curry

Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 2 szt.
curry - 0,5 łyżeczki
mango - 1 szt.
miód - 50 g
pomarańcza - 3 szt.
śmietana 30% - 100 g
twaróg chudy - 500 g
ciastka kokosowe - 125 g
kardamon, mielony - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ:
Twaróg i miód mieszamy. Doprawiamy curry i kardamonem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.
2.KROIMY OWOCE:
Mango obieramy, odkrawamy kilka plastrów do przybrania i wkładamy do lodówki, resztę kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy tak, aby usunąć również białą, wewnętrzną skórkę. Wykrawamy filety, zbierając sok. Banana obieramy i kroimy w plasterki.
3.UKŁADAMY WARSTWY DESERU:
Połowę ciastek kokosowych układamy w misce i skrapiamy odrobiną soku pomarańczowego. Układamy na nich połowę owoców i masy twarogowej. Pozostałe składniki układamy tak samo warstwami, a następnie trifle wkładamy na min. 1 godzinę do lodówki do przegryzienia się smaków. Przed podaniem dekorujemy plastrami mango.
Egzotyczny trifle z curry

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ

Twaróg i miód mieszamy. Doprawiamy curry i kardamonem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.

2

KROIMY OWOCE

Mango obieramy, odkrawamy kilka plastrów do przybrania i wkładamy do lodówki, resztę kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy tak, aby usunąć również białą, wewnętrzną skórkę. Wykrawamy filety, zbierając sok. Banana obieramy i kroimy w plasterki.

3

UKŁADAMY WARSTWY DESERU

Połowę ciastek kokosowych układamy w misce i skrapiamy odrobiną soku pomarańczowego. Układamy na nich połowę owoców i masy twarogowej. Pozostałe składniki układamy tak samo warstwami, a następnie trifle wkładamy na min. 1 godzinę do lodówki do przegryzienia się smaków. Przed podaniem dekorujemy plastrami mango.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2311,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

385,3 kcal

🥑

Tłuszcz

13,4 g

🌾

Węglowodany

57,4 g

🥬

Błonnik

13,5 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy

Egzotyczny trifle z curry - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl