psse-slupca.pl

Kanapka z focaccii z mortadelą i domowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna kanapka z focaccii z delikatną mozzarellą i włoską mortadelą. To świetny pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację we włoskim stylu.

Kanapka z focaccii z mortadelą i domowym pesto

Pyszna kanapka z focaccii z delikatną mozzarellą i włoską mortadelą. To świetny pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację we włoskim stylu.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

Focaccia - 170 g
mozzarella - 0,5 szt.
mortadela - 40 g
kiełki słonecznika - 15 g
oliwa z oliwek - 30 ml
orzech nerkowca - 20 g
ząbek czosnku - 1 szt.
bazylia świeża - 1 pęczek
parmezan - 15 g
sól - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY FOCACCIĘ:
Focaccię skrapiamy oliwą i podpiekamy na patelni, aby była ciepła i chrupiąca.
2.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Wszystkie składniki pesto przekładamy do rozdrabniacza i blendujemy, aż powstanie pesto.
3.SKŁADAMY KANAPKĘ:
Focaccię przekrawamy wzdłuż na pół i jej dolną połówkę smarujemy pesto. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na kanapce. Na ser wykładamy mortadelę i kiełki. Kanapkę zamykamy górną połową focaccii i podajemy od razu.
Kanapka z focaccii z mortadelą i domowym pesto

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY FOCACCIĘ

Focaccię skrapiamy oliwą i podpiekamy na patelni, aby była ciepła i chrupiąca.

2

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Wszystkie składniki pesto przekładamy do rozdrabniacza i blendujemy, aż powstanie pesto.

3

SKŁADAMY KANAPKĘ

Focaccię przekrawamy wzdłuż na pół i jej dolną połówkę smarujemy pesto. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na kanapce. Na ser wykładamy mortadelę i kiełki. Kanapkę zamykamy górną połową focaccii i podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1088,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1088,8 kcal

🥑

Tłuszcz

67,9 g

🌾

Węglowodany

80,9 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

41,7 g

Podobne przepisy