psse-slupca.pl

Śledzie pod pierzynką • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!

Śledzie pod pierzynką

Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 2 szt.
cebula - 0,5 szt.
jabłko czerwone - 2 szt.
jajko - 4 szt.
jogurt grecki - 400 g
majonez - 500 g
marchew - 2 szt.
ogórek kiszony - 3 szt.
olej lniany - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżka
śledzie matiasy - 400 g
ziemniak - 3 szt.
szczypior cebuli - 6 g

Instrukcje przygotowania

1.PŁUCZEMY ŚLEDZIE:
Śledzie moczymy w wodzie wymieszanej z mlekiem. Płyn zmieniamy 3 razy, aby pozbyć się nadmiaru zalewy solnej. Śledzie odcedzamy i kroimy w paski.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Jogurt mieszamy z majonezem.
3.UKŁADAMY WARSTWY SAŁATKI:
Śledzie układamy na dnie szklanej miski. Skrapiamy je olejem lnianym, oprószamy pieprzem i posypujemy cebulą pokrojoną w piórka. Przykrywamy sosem. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w misce. Przykrywamy sosem. Układamy ugotowaną startą marchewkę. Przykrywamy sosem. Układamy ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Przykrywamy warstwą sosu. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i układamy w misce. Przykrywamy sosem. Wykładamy ugotowane starte burak i ostatnią porcję sosu. Wierzch posypujemy jajkami pokrojonymi w kosteczkę.
4.DEKORUJEMY:
Sałatkę wstawiamy na noc do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.
Śledzie pod pierzynką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PŁUCZEMY ŚLEDZIE

Śledzie moczymy w wodzie wymieszanej z mlekiem. Płyn zmieniamy 3 razy, aby pozbyć się nadmiaru zalewy solnej. Śledzie odcedzamy i kroimy w paski.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Jogurt mieszamy z majonezem.

3

UKŁADAMY WARSTWY SAŁATKI

Śledzie układamy na dnie szklanej miski. Skrapiamy je olejem lnianym, oprószamy pieprzem i posypujemy cebulą pokrojoną w piórka. Przykrywamy sosem. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w misce. Przykrywamy sosem. Układamy ugotowaną startą marchewkę. Przykrywamy sosem. Układamy ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Przykrywamy warstwą sosu. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i układamy w misce. Przykrywamy sosem. Wykładamy ugotowane starte burak i ostatnią porcję sosu. Wierzch posypujemy jajkami pokrojonymi w kosteczkę.

4

DEKORUJEMY

Sałatkę wstawiamy na noc do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5742,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1435,5 kcal

🥑

Tłuszcz

120,4 g

🌾

Węglowodany

48,1 g

🥬

Błonnik

42,2 g

💪

Białko

42,2 g

Podobne przepisy