psse-slupca.pl

Tajskie szaszłyki z indyka • przepis • składniki • przygotowanie

Idealne zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną nutą tajskich przypraw! Spróbuj koniecznie!

Tajskie szaszłyki z indyka

Idealne zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną nutą tajskich przypraw! Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 2 łyżki
curry - 2 łyżeczki
indyk pierś - 500 g
limonka - 1 szt.
mleczko kokosowe - 200 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
miód - 1 łyżeczka
sos sojowy - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
sól - 1 szczypta
woda - 200 ml
szalotka - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY INDYKA:
Pierś indyka kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek i bazylię siekamy, odrobinę każdego z nich odkładamy na bok. Mleczko kokosowe mieszamy z curry, posiekanym czosnkiem, tajską bazylią, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Doprawiamy miodem, sola i pieprzem. Mięso dodajemy do marynaty, dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po zamarynowaniu mięsa – nie wylewamy marynaty!
2.MARYNUJEMY WARZYWA:
Warzywa kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Marynujemy w sosie sojowym, dodajemy odłożona wcześniej bazylię z czosnkiem. Doprawiamy odrobiną miodu.
3.NABIJAMY SZASZŁYKI:
Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczki, przekładając warzywami i pokrojonymi na kawałki szalotkami. Szaszłyki grillujemy około 12 minut, obracając na każdą stronę.
Tajskie szaszłyki z indyka

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY INDYKA

Pierś indyka kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek i bazylię siekamy, odrobinę każdego z nich odkładamy na bok. Mleczko kokosowe mieszamy z curry, posiekanym czosnkiem, tajską bazylią, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Doprawiamy miodem, sola i pieprzem. Mięso dodajemy do marynaty, dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po zamarynowaniu mięsa – nie wylewamy marynaty!

2

MARYNUJEMY WARZYWA

Warzywa kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Marynujemy w sosie sojowym, dodajemy odłożona wcześniej bazylię z czosnkiem. Doprawiamy odrobiną miodu.

3

NABIJAMY SZASZŁYKI

Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczki, przekładając warzywami i pokrojonymi na kawałki szalotkami. Szaszłyki grillujemy około 12 minut, obracając na każdą stronę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1586 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

396,5 kcal

🥑

Tłuszcz

19 g

🌾

Węglowodany

23,3 g

🥬

Błonnik

33,8 g

💪

Białko

33,8 g

Podobne przepisy