psse-slupca.pl

Tornado dog • przepis • składniki • przygotowanie

Nowy pomysł na przygotowanie hot dogów, w których parówka jest wypełniona serem i owinięta boczkiem, a dodatek prażonej cebulki i ogórków konserwowych nadaje im amerykański charakter. Sprawdź, jak smakują!

Tornado dog

Nowy pomysł na przygotowanie hot dogów, w których parówka jest wypełniona serem i owinięta boczkiem, a dodatek prażonej cebulki i ogórków konserwowych nadaje im amerykański charakter. Sprawdź, jak smakują!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułki hot-dog - 2 szt.
parówka - 2 szt.
boczek wędzony w plastrach - 50 g
mozzarella, tarta - 30 g
pomidor czerwony - 1 szt.
sałata główka - 1 szt.
ogórek konserwowy - 2 szt.
cebula prażona - 20 g
majonez - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PARÓWKI:
Parówki nacinamy wzdłuż, mniej więcej do połowy wysokości tak, aby powstało wgłębienie. Następnie nadziewamy je tartą mozzarellą i owijamy plastrami boczku.
2.PIECZEMY PARÓWKI I BUŁKI:
Parówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut. Po ok. 3 minutach do piekarnika, najlepiej na osobnej blasze, wkładamy bułki i pieczemy je ok. 7 minut.
3.PRZYGOTUJEMY DODATKI:
Pomidora i ogórki kroimy na plastry. Sałatę myjemy i osuszamy.
4.SKŁADAMY TORNADO DOGI:
Podpieczone bułki nacinamy wzdłuż, uważając, aby ich nie przeciąć. Wnętrza bułek smarujemy majonezem, wykładamy sałatą i plastrami pomidora i ogórków. Następnie do bułek wkładamy podpieczone parówki i całość posypujemy prażoną cebulką.
Tornado dog

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PARÓWKI

Parówki nacinamy wzdłuż, mniej więcej do połowy wysokości tak, aby powstało wgłębienie. Następnie nadziewamy je tartą mozzarellą i owijamy plastrami boczku.

2

PIECZEMY PARÓWKI I BUŁKI

Parówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut. Po ok. 3 minutach do piekarnika, najlepiej na osobnej blasze, wkładamy bułki i pieczemy je ok. 7 minut.

3

PRZYGOTUJEMY DODATKI

Pomidora i ogórki kroimy na plastry. Sałatę myjemy i osuszamy.

4

SKŁADAMY TORNADO DOGI

Podpieczone bułki nacinamy wzdłuż, uważając, aby ich nie przeciąć. Wnętrza bułek smarujemy majonezem, wykładamy sałatą i plastrami pomidora i ogórków. Następnie do bułek wkładamy podpieczone parówki i całość posypujemy prażoną cebulką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1252 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

626 kcal

🥑

Tłuszcz

37,5 g

🌾

Węglowodany

50,2 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

22,7 g

Podobne przepisy