Zupa z kalarepy (oberiba) i proziaki • przepis • składniki • przygotowanie
Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PROZIAKI
Kefir łączymy w misce z jajkami, solą, cukrem i sodą. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą przez sito, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15-20 minut.
KROIMY I PRZESMAŻAMY WARZYWA
Kalarepę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w grubą, jednakową kostkę. Liście kalarepy odkładamy. Por kroimy w talarki.
GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut do miękkości warzyw korzeniowych.
SMAŻYMY PROZIAKI
SPOSÓB I:Z ciasta na proziaki formujemy w dłoniach niewielkie, owalne bułeczki, które następnie przekładamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię.
DOPRAWIAMY I ZABIELAMY ZUPĘ
Liście kalarepy oddzielamy od łodyg, drobno siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 2-3 minut, aż delikatnie zmiękną. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
PODAJEMY ZUPĘ
Proziaki przekrawamy na pół, smarujemy masłem, oprószamy solą i drobno posiekanym koperkiem. Opcjonalnie: dekorujemy jadalnymi kwiatami i liśćmi nasturcji.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2732 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
341,5 kcal
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
57,4 g
Błonnik
11,6 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
Gnocchi alla Sorrentina to danie, które swoim smakiem przeniesie Cię do urokliwego Sorrento leżącego nieopodal Neapolu. W jego składzie znajdziesz ręcznie robione gnocchi zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym zapieczone pod pierzynką z sera mozzarella. W jaki sposób przygotować tę wyjątkową potrawę prosto z wybrzeża Amalfi? Poznaj nasz przepis!

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

Satay — kurczak z ryżem i warzywami
Szukasz przepisu na pyszny obiad? Wypróbuj pomysł na łatwy i szybki satay z kurczaka z ryżem i warzywami. Dodatek sosu orzechowego idealnie podkreśla smak dania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z chrupiącymi ziemniakami
Ta pyszna, sycąca sałatka na bazie pieczonych młodych ziemniaków to świeże warzywa, koper i delikatny sos typu sour cream – wszystko to tworzy letnią kompozycję pełną smaku.

Gnocchi z grzybami i brukselką
Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
Wrapy, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad w pracy i szybką przekąskę? Przygotuj te z łososiem, jajkiem i rzeżuchą!

Naleśniki z boczkiem
Daria na śniadanie serwuje boczek i jajka, czyli klasyk inspirowany Ameryką, podany w nowoczesnym wydaniu!

Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!