psse-slupca.pl

Zupa z kalarepy (oberiba) i proziaki • przepis • składniki • przygotowanie

Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!

Zupa z kalarepy (oberiba) i proziaki

Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
pieprz czarny - 1 szczypta
kalarepa - 3 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
lubczyk świeży - 12 g
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
por - 0,5 szt.
seler - 0,25 szt.
śmietana 18% - 100 g
ziele angielskie - 4 szt.
ziemniak - 2 szt.
cukier trzcinowy - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.
kefir - 240 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 400 g
świeży koperek - 12,5 g
masło - 1 łyżka
sól - 0,25 łyżeczki
kwiaty jadalne - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PROZIAKI:
Kefir łączymy w misce z jajkami, solą, cukrem i sodą. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą przez sito, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15-20 minut.
2.KROIMY I PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Kalarepę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w grubą, jednakową kostkę. Liście kalarepy odkładamy. Por kroimy w talarki.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut do miękkości warzyw korzeniowych.
4.SMAŻYMY PROZIAKI:
SPOSÓB I:Z ciasta na proziaki formujemy w dłoniach niewielkie, owalne bułeczki, które następnie przekładamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię.
5.DOPRAWIAMY I ZABIELAMY ZUPĘ:
Liście kalarepy oddzielamy od łodyg, drobno siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 2-3 minut, aż delikatnie zmiękną. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
6.PODAJEMY ZUPĘ:
Proziaki przekrawamy na pół, smarujemy masłem, oprószamy solą i drobno posiekanym koperkiem. Opcjonalnie: dekorujemy jadalnymi kwiatami i liśćmi nasturcji.
Zupa z kalarepy (oberiba) i proziaki

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PROZIAKI

Kefir łączymy w misce z jajkami, solą, cukrem i sodą. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą przez sito, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15-20 minut.

2

KROIMY I PRZESMAŻAMY WARZYWA

Kalarepę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w grubą, jednakową kostkę. Liście kalarepy odkładamy. Por kroimy w talarki.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut do miękkości warzyw korzeniowych.

4

SMAŻYMY PROZIAKI

SPOSÓB I:Z ciasta na proziaki formujemy w dłoniach niewielkie, owalne bułeczki, które następnie przekładamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię.

5

DOPRAWIAMY I ZABIELAMY ZUPĘ

Liście kalarepy oddzielamy od łodyg, drobno siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 2-3 minut, aż delikatnie zmiękną. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

6

PODAJEMY ZUPĘ

Proziaki przekrawamy na pół, smarujemy masłem, oprószamy solą i drobno posiekanym koperkiem. Opcjonalnie: dekorujemy jadalnymi kwiatami i liśćmi nasturcji.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2732 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

341,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8 g

🌾

Węglowodany

57,4 g

🥬

Błonnik

11,6 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy