psse-slupca.pl

Sałatka leśna polana • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka leśna polana to nietypowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Inspirowana naturą, przypomina bogatą w smaki polanę w lesie, pełną kolorów i różnych tekstur. W warstwach tej sałatki znajdziemy aromatyczne składniki, takie jak grzyby, warzywa i jajka, które razem tworzą harmonijną całość, chętnie wybieraną na bożonarodzeniowy stół. Poznaj przepis na tę pyszną sałatkę!

Sałatka leśna polana

Sałatka leśna polana to nietypowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Inspirowana naturą, przypomina bogatą w smaki polanę w lesie, pełną kolorów i różnych tekstur. W warstwach tej sałatki znajdziemy aromatyczne składniki, takie jak grzyby, warzywa i jajka, które razem tworzą harmonijną całość, chętnie wybieraną na bożonarodzeniowy stół. Poznaj przepis na tę pyszną sałatkę!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieczarki marynowane - 150 g
ziemniak - 5 szt.
marchew - 2 szt.
jajko - 3 szt.
szynka wędzona w kawałku - 100 g
świeży koperek - 0,5 pęczka
majonez - 6 łyżek
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MARCHEW I ZIEMNIAKI:
Marchew oraz ziemniaki myjemy. Wkładamy je do garnka bez obierania, zalewamy wodą, solimy i gotujemy aż do miękkości (ok. 40 minut). Potem lekko studzimy i jeszcze ciepłe obieramy.
2.GOTUJEMY JAJKA:
W drugim garnku gotujemy jajka w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i obieramy je.
3.ŚCIERAMY SKŁADNIKI:
Jajka, marchew i ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Szynkę kroimy w kostkę.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do miseczki dodajemy majonez. Przeciskamy czosnek przez praskę i wrzucamy do miseczki. Solimy i pieprzymy, a potem wszystko dokładnie mieszamy.
5.UKŁADAMY SKŁADNIKI WARSTWOWO:
Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy warstwy ze składników, zaczynając od pieczarek (kapeluszami do dołu), każdą warstwę smarujemy sosem.
6.WYKAŃCZAMY SAŁATKĘ:
Do tortownicy przykładamy duży półmisek i odwracamy sałatkę do góry nogami. Zdejmujemy formę, a następnie delikatnie oddzielamy folię. Całość dekorujemy gałązkami koperku (jeśli chcemy nadać sałatce bożonarodzeniowego charakteru). Sałatka jest gotowa do zjedzenia, ale można ją także schować do lodówki i zjeść później (będzie dobra przez ok. 2 dni).
Sałatka leśna polana

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MARCHEW I ZIEMNIAKI

Marchew oraz ziemniaki myjemy. Wkładamy je do garnka bez obierania, zalewamy wodą, solimy i gotujemy aż do miękkości (ok. 40 minut). Potem lekko studzimy i jeszcze ciepłe obieramy.

2

GOTUJEMY JAJKA

W drugim garnku gotujemy jajka w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i obieramy je.

3

ŚCIERAMY SKŁADNIKI

Jajka, marchew i ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Szynkę kroimy w kostkę.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do miseczki dodajemy majonez. Przeciskamy czosnek przez praskę i wrzucamy do miseczki. Solimy i pieprzymy, a potem wszystko dokładnie mieszamy.

5

UKŁADAMY SKŁADNIKI WARSTWOWO

Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy warstwy ze składników, zaczynając od pieczarek (kapeluszami do dołu), każdą warstwę smarujemy sosem.

6

WYKAŃCZAMY SAŁATKĘ

Do tortownicy przykładamy duży półmisek i odwracamy sałatkę do góry nogami. Zdejmujemy formę, a następnie delikatnie oddzielamy folię. Całość dekorujemy gałązkami koperku (jeśli chcemy nadać sałatce bożonarodzeniowego charakteru). Sałatka jest gotowa do zjedzenia, ale można ją także schować do lodówki i zjeść później (będzie dobra przez ok. 2 dni).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1533,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

306,7 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

18,4 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy