psse-slupca.pl

Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową • przepis • składniki • przygotowanie

Ekspresowa i efektowna przystawka! Ta propozycja podania homara zdecydowanie przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.

Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową

Ekspresowa i efektowna przystawka! Ta propozycja podania homara zdecydowanie przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

homar - 1 szt.
kapusta biała - 0,5 szt.
masło - 100 g
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomarańcza - 2 szt.
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 12,5 g
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.RUMIENIMY KAPUSTĘ STOŻKOWĄ:
Ćwiartki główki kapusty stożkowej krótko rumienimy na patelni bez dodatku tłuszczu. Zdejmujemy z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem i układamy na talerzach. Skrapiamy oliwą i oprószamy posiekanym koperkiem.
2.SMAŻYMY HOMARA:
Homara przepoławiamy i wydobywamy mięso ze szczypców. Na rozgrzanej patelni zagotowujemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy miód, tymianek i masło. Kiedy masło się rozpuści i połączy z sokiem pomarańczowym, zmniejszamy ogień i podduszamy przepołowionego homara razem z mięsem wydobytym ze szczypców w maślano-pomarańczowym sosie.
3.PODAJEMY HOMARA:
Gotowego homara układamy na kapuście stożkowej i polewamy pozostałym sosem.
Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

RUMIENIMY KAPUSTĘ STOŻKOWĄ

Ćwiartki główki kapusty stożkowej krótko rumienimy na patelni bez dodatku tłuszczu. Zdejmujemy z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem i układamy na talerzach. Skrapiamy oliwą i oprószamy posiekanym koperkiem.

2

SMAŻYMY HOMARA

Homara przepoławiamy i wydobywamy mięso ze szczypców. Na rozgrzanej patelni zagotowujemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy miód, tymianek i masło. Kiedy masło się rozpuści i połączy z sokiem pomarańczowym, zmniejszamy ogień i podduszamy przepołowionego homara razem z mięsem wydobytym ze szczypców w maślano-pomarańczowym sosie.

3

PODAJEMY HOMARA

Gotowego homara układamy na kapuście stożkowej i polewamy pozostałym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1483 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

741,5 kcal

🥑

Tłuszcz

49,3 g

🌾

Węglowodany

39,3 g

🥬

Błonnik

38 g

💪

Białko

38 g

Podobne przepisy

Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl