psse-slupca.pl

Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką • przepis • składniki • przygotowanie

To wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw z delikatnym groszkiem. Dodatkowo wzbogacone słodką, prażoną gruszką.

Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką

To wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw z delikatnym groszkiem. Dodatkowo wzbogacone słodką, prażoną gruszką.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1,2 l
cebula dymka - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
groszek zielony, świeży - 450 g
mięta świeża - 25 g
kolendra ziarna - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ziemniak - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
gruszka - 2 szt.
imbir mielony - 1 szczypta
miód - 0,5 łyżeczki
ocet winny - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZUPĘ:
Posiekany czosnek, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i cebulę dymkę wraz ze szczypiorem przesmażamy na oliwie, kiedy się zeszklą, dodajemy utarte w moździerzu ziarna kolendry. Po chwili zalewamy bulionem warzywnym. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodajemy zielony groszek. Wszystko zagotowujemy i trzymamy jeszcze na ogniu ok. 2 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę. Zupę doprawiamy posiekaną świeżą miętą, miodem i octem, po czym miksujemy dalej aż do uzyskania kremowej konsystencji.
2.PRAŻYMY GRUSZKI:
Na patelni rozpuszczamy miód, czekamy, aż zacznie się pienić, wtedy dolewamy ocet i dodajemy imbir. Gotujemy, aż całość nabierze konsystencji syropu. Dodajemy pokrojone w równą kostkę (1x1) gruszki i chwilę prażymy tak, by się nie rozgotowały. Zupę nalewamy na talerze, na wierzchu układamy prażone gruszki.
Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZUPĘ

Posiekany czosnek, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i cebulę dymkę wraz ze szczypiorem przesmażamy na oliwie, kiedy się zeszklą, dodajemy utarte w moździerzu ziarna kolendry. Po chwili zalewamy bulionem warzywnym. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodajemy zielony groszek. Wszystko zagotowujemy i trzymamy jeszcze na ogniu ok. 2 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę. Zupę doprawiamy posiekaną świeżą miętą, miodem i octem, po czym miksujemy dalej aż do uzyskania kremowej konsystencji.

2

PRAŻYMY GRUSZKI

Na patelni rozpuszczamy miód, czekamy, aż zacznie się pienić, wtedy dolewamy ocet i dodajemy imbir. Gotujemy, aż całość nabierze konsystencji syropu. Dodajemy pokrojone w równą kostkę (1x1) gruszki i chwilę prażymy tak, by się nie rozgotowały. Zupę nalewamy na talerze, na wierzchu układamy prażone gruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1043,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

173,9 kcal

🥑

Tłuszcz

1,8 g

🌾

Węglowodany

35,9 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy