psse-slupca.pl

Babka czekoladowo-kokosowa • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!

Babka czekoladowo-kokosowa

Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 250 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 4 szt.
kakao - 25 g
masło - 200 g
mleko - 50 ml
proszek do pieczenia - 15 g
sól - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 75 g
mąka pszenna - 250 g
czekolada deserowa - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło, 200 g cukru, sól i cukier waniliowy mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i dobrze mieszamy. Łączymy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy, krótko mieszamy. Oddzielamy 1/3 ciasta, dodajemy wiórki kokosowe, 2-3 łyżki mleka i mieszamy. Płynną czekoladę, kakao w proszku, resztę cukru i mleka dodajemy do pozostałego ciasta i krótko mieszamy, przelewamy do natłuszczonej keksówki (o długości 30 cm).
2.PIECZEMY BABKĘ:
Za pomocą łyżki robimy w cieście czekoladowym podłużny rowek, a następnie pośrodku rozprowadzamy ciasto kokosowe. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 50-60 minut. W razie potrzeby pod koniec czasu pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zrumienił. Ciasto studzimy i wyjmujemy z formy.
Babka czekoladowo-kokosowa

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło, 200 g cukru, sól i cukier waniliowy mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i dobrze mieszamy. Łączymy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy, krótko mieszamy. Oddzielamy 1/3 ciasta, dodajemy wiórki kokosowe, 2-3 łyżki mleka i mieszamy. Płynną czekoladę, kakao w proszku, resztę cukru i mleka dodajemy do pozostałego ciasta i krótko mieszamy, przelewamy do natłuszczonej keksówki (o długości 30 cm).

2

PIECZEMY BABKĘ

Za pomocą łyżki robimy w cieście czekoladowym podłużny rowek, a następnie pośrodku rozprowadzamy ciasto kokosowe. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 50-60 minut. W razie potrzeby pod koniec czasu pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zrumienił. Ciasto studzimy i wyjmujemy z formy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4585,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

305,7 kcal

🥑

Tłuszcz

17,9 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy