Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny i kremowy camembert, zapiekany z ciastem francuskim wypełnionym aromatycznym pesto. Efektowna przekąska, która zrobi wrażenie na gościach każdej imprezy.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYKRAWAMY KOŁA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Płat ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy do niego talerz i wykrawamy jego kształt nożem. Koło przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pesto bazyliowym. Z drugiego płata ciasta wycinamy kolejne koło, tej samej wielkości. Przykrywamy nim pierwsze, posmarowane pesto i delikatnie dociskamy.
SKŁADAMY SŁOŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Camembert wyjmujemy z opakowania. Opakowanie układamy na środku złączonych płatów ciasta francuskiego i nożem odkrawamy okrąg jego wielkości. Okrąg wyjmujemy. W środek wstawiamy ser camembert z powrotem włożony do drewnianego opakowania.
WYKŁADAMY DODATKI NA SER CAMEMBERT
Camembert nacinamy nożem w 3-4 miejscach. Na wierzchu układamy orzechy włoskie, żurawiny i polewamy miodem. Ciasto smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem.
PIECZEMY SŁOŃCE Z SEREM CAMEMBERT
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i ozdabiamy gałązkami rozmarynu. Podajemy jeszcze ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3012,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
3012,1 kcal
Tłuszcz
200,6 g
Węglowodany
217,9 g
Błonnik
6,3 g
Białko
70,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
Myślisz, że dania z owocami morza są trudne do wykonania? W takim razie wypróbuj bardzo prosty przepis na owoce morza w cieście z aromatycznym dipem pesto i chrupiącymi frytkami z ziemniaków!

Ciasto marchewkowo-ananasowe
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!

Omlet francuski z sałatką
Jaki jest omlet francuski? Lekki, puszysty i zawinięty w zgrabny rulon. W dodatku podany z sałatką z serem camembert i klasycznym winegretem może być pysznym i sycącym śniadaniem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Croissanty z truskawkami i serem brie
Lubisz niezwykłe połączenia smaków? Jeśli tak, ta pyszna kanapka z croissantów będzie dla Ciebie idealna! Koniecznie spróbuj kanapek z serem brie i truskawkami we francuskim stylu.

Surówka z młodej kapusty z groszkiem i kukurydzą
Marzy Ci się łatwa do przygotowania, świeża i delikatna surówka? Nie ma nic prostszego, jak tylko skorzystać z pełnego warzyw przepisu Kingi! Sprawdź, jakie to dobre!

Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem
Pinsa idealna na kolację lub przekąskę, czyli zawijana. Z wyrazistym parmezanem i cebulą oraz delikatną mortadelą, w prawdziwie włoskim stylu. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
Pyszne domowe bułeczki drożdżowe nadziewane powidłami śliwkowymi, czyli pampuchy! To klasyczne danie podane z sosem waniliowym i masłem makowym na pewno zagości na stałe w niejednej kuchni.

Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą śląską: proste, a jednocześnie pełne smaku i aromatu danie, które urozmaici niejednego grilla. Nakłuj na szpikulec i grilluj!