Zupa solanka • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj rozgrzewającej zupy z wołowiną, kiełbasą i warzywami!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BULION WOŁOWY
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Włoszczyznę oczyszczamy oraz obieramy i kroimy w dużą kostkę. Oba składniki podsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron przez 5-7 minut. Wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, w razie potrzeby dolewając trochę więcej wody.
KROIMY WARZYWA I MIĘSO DO ZUPY
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki osączamy i kroimy w paski. Kapustę oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Włoszczyznę oczyszczamy oraz obieramy i kroimy w dużą kostkę.
GOTUJEMY ZUPĘ
Wywar odcedzamy, ugotowaną wołowinę kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki podsmażamy na gorącym oleju przez 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę i kapustę, gotujemy razem przez 2 minuty. Wlewamy przygotowany wywar wołowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut. Do zupy dodajemy pokrojoną wołowinę wraz z kiełbasą parówkową pod koniec czasu gotowania, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlewamy do talerzy i dekorujemy kleksem śmietany. Posypujemy odrobiną posiekanego koperku. Cytrynę sparzamy, kroimy na kawałki i podajemy do zupy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3503,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
437,9 kcal
Tłuszcz
29,2 g
Węglowodany
21,4 g
Błonnik
22,6 g
Białko
22,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grochówka wojskowa
Klasyczna grochówka w wojskowym wydaniu! Musisz jej spróbować.

Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.

Korzenny sernik baskijski
Świąteczny posiłek nie jest kompletny bez kawałka słodkiego ciasta. Korzenny sernik baskijski to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia, która łączy w sobie tradycję z sezonowym twistem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z kwiatem bananowca
Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!

Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!

Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!