Udziec z indyka pieczony • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na aromatyczny, soczysty obiad, który zachwyci całą rodzinę? Udziec z indyka pieczony to idealna propozycja — pełen smaku, a przy tym prosty w przygotowaniu! Wystarczy kilka dodatków i odrobina cierpliwości, aby uzyskać mięso o złocistej, chrupiącej skórce i delikatnym, rozpływającym się w ustach wnętrzu. Przekonaj się, jak łatwo stworzyć to pyszne danie!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Udziec myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy delikatnie skórę z zewnątrz w kratkę, by mięso mogło lepiej wchłonąć marynatę. W tym kroku można wyciągnąć ze środka udźca kość, aby łatwiej było je kroić, ale nie jest to konieczne.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miseczki dodajemy miód, musztardę, wszystkie przyprawy, olej i wodę. Czosnek obieramy i rozgniatamy nożem, a potem drobno siekamy i również dodajemy do miseczki. Mieszamy wszystkie składniki rózgą na gładką pastę.
MARYNUJEMY MIĘSO
Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i zaczynamy smarować je dokładnie marynatą z jednej i drugiej strony. Tak zamarynowane mięso nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C w trybie grzania góra-dół na 15-20 minut przed wyciągnięciem zamarynowanego indyka z lodówki.
PIECZEMY INDYKA
Ściągamy folię z indyka, a naczynie nakrywamy pokrywką. Wkładamy indyka do piekarnika i pieczemy go przez 35 minut. Potem zmniejszamy delikatnie temperaturę do 180ºC i pieczemy przez godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu ściągamy pokrywkę z naczynia i podpiekamy indyka przez 10 minut, aby skórka delikatnie się przypiekła. Indyka podajemy ciepłego z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
903,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
301,1 kcal
Tłuszcz
19,2 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
1,9 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki bolońskie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik limonkowy
Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!

Rolada cytrynowa
Domowa rolada z masą cytrynową doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser do kawy lub herbaty.

Karkówka po cygańsku
Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem borówkowy z karmelem
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!

Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!

Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.