Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Mintaj w nowej odsłonie? Świetna propozycja dla fanów orientalnych smaków – do przygotowania w woku lub na patelni.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JEŚLI
masz mrożone filety z mintaja, przed przygotowaniem dania rozmróź je.
RYŻ WŁÓŻ DO
450 ml wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut.
PRZYGOTOWANIE CZOSNEK OBIERAMY,
przeciskamy przez praskę i mieszamy z 75 ml sosu sojowego, sherry i chili.
MINTAJA OPŁUKUJEMY, OSUSZAMY
i kroimy w szerokie paski.
SKRAPIAMY POŁOWĄ MARYNATY,
marynujemy pod przykryciem przez 30 minut.
PAPRYKĘ, PIECZARKI I
cebulę oczyszczamy.
PAPRYKĘ POZBAWIAMY NASION
i kroimy w paski, pieczarki w plasterki, cebulę na kawałki o długości 3-4 cm.
KIEŁKI ODLEWAMY Z
zalewy i osączamy.
ANANASA OSĄCZAMY, ZBIERAJĄC
przy tym sok.
WARZYWA SMAŻYMY NA
2 łyżkach gorącego oleju w woku lub na patelni, obracając, przez 5-7 minut.
DODAJEMY 100 ML
soku z ananasa i resztę marynaty.
MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZRABIAMY
w 2-3 łyżeczkach soku z ananasa, zagęszczamy nią lekko warzywa, doprawiamy do smaku.
DODAJEMY KIEŁKI I
ananasa i podgrzewamy.
RYBĘ OSĄCZAMY, OBTACZAMY
w pozostałej mące ziemniaczanej.
POZOSTAŁY OLEJ ROZGRZEWAMY
na głębokiej patelni do momentu, gdy po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki.
RYBĘ SMAŻYMY PORCJAMI
przez 4-5 minut na złotobrązowy kolor, osączamy na papierze kuchennym.
RYBĘ SERWUJEMY Z
warzywami i ryżem, podajemy do tego sos sojowy.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4243,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1060,8 kcal
Tłuszcz
57,3 g
Węglowodany
102,4 g
Błonnik
6,1 g
Białko
35,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka orientalna w tortilli
Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.

Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!

Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.

Zupa migdałowa
Migdały mogą być pyszną bazą do słodkiej zupy krem! Z dodatkiem suszonych owoców i nutki cynamonu smakuje wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!

Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Keto chleb – przepis na chleb o niskiej zawartości węglowodanów
Chleb ketogeniczny z siemienia lnianego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, szczególnie dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Bogaty w błonnik chleb naszego autorstwa jest pożywny, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poznajcie nasz przepis na pyszny keto chleb z dodatkiem różnych ziaren!