psse-slupca.pl

Czekoladowe ciasto meksykańskie • przepis • składniki • przygotowanie

Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!

Czekoladowe ciasto meksykańskie

Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 180 g
cukier - 150 g
kakao - 50 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
orzech włoski - 50 g
czekolada deserowa - 50 g
jajko - 3 szt.
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
mango - 250 g
woda - 50 ml
kuwertura gorzka - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
śmietanka kremówka 30% - 100 g
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
MASŁO: wyjmuj z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.
2.PRZYGOTOWANIE W GARNKU:
podgrzewamy wodę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, nie zagotowując jednak mieszanki.
3.MASĘ PRZELEWAMY DO:
dość dużej miski i odstawiamy, by przestygła.
4.DO OSTUDZONEJ MASY:
dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę.
5.DO MASY KAKAOWEJ:
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz papryką.
6.MIESZAMY AŻ DO:
uzyskania gładkiej konsystencji.
7.NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE:
lub pokruszone orzechy włoskie i startą czekoladę deserową oraz pokrojone w kostkę mango. WSZYSTKO RAZEM: mieszamy.
8.NA KONIEC DODAJEMY:
ubitą pianę z białek.
9.TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ:
wlewamy do podłużnej formy posmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami lub wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary formy 21 x 11 cm).
10.PIECZEMY 45-50 MINUT:
w piekarniku (z termoobiegiem) rozgrzanym do temperatury 160°C (bez termoobiegu piekarnik nagrzewamy do 170°C i pieczemy ciasto 50-55 minut).
11.POLEWA ROBIMY POLEWĘ:
śmietankę zagotowujemy.
12.ŁAMIEMY KUWERTURĘ I:
czekoladę na drobne części i wrzucamy do miski. DO MISKI WLEWAMY: śmietankę. POLEWĄ OBLEWAMY SCHŁODZONE: ciasto.
13.MIESZAMY DO MOMENTU:
całkowitego rozpuszczenia się czekolady. NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE: masło.
14.CAŁOŚĆ STARANNIE:
mieszamy. CHŁODZIMY.
15.JAK PODAWAĆ PRZED:
polaniem ciasta polewą, boki ciasta wyrównujemy za pomocą noża.
16.
OBLEWAMY CIASTO.
17.MANGO KROIMY W:
łódeczki i dekorujemy nim ciasto.
Czekoladowe ciasto meksykańskie

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

MASŁO: wyjmuj z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.

2

PRZYGOTOWANIE W GARNKU

podgrzewamy wodę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, nie zagotowując jednak mieszanki.

3

MASĘ PRZELEWAMY DO

dość dużej miski i odstawiamy, by przestygła.

4

DO OSTUDZONEJ MASY

dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę.

5

DO MASY KAKAOWEJ

dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz papryką.

6

MIESZAMY AŻ DO

uzyskania gładkiej konsystencji.

7

NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE

lub pokruszone orzechy włoskie i startą czekoladę deserową oraz pokrojone w kostkę mango. WSZYSTKO RAZEM: mieszamy.

8

NA KONIEC DODAJEMY

ubitą pianę z białek.

9

TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ

wlewamy do podłużnej formy posmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami lub wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary formy 21 x 11 cm).

10

PIECZEMY 45-50 MINUT

w piekarniku (z termoobiegiem) rozgrzanym do temperatury 160°C (bez termoobiegu piekarnik nagrzewamy do 170°C i pieczemy ciasto 50-55 minut).

11

POLEWA ROBIMY POLEWĘ

śmietankę zagotowujemy.

12

ŁAMIEMY KUWERTURĘ I

czekoladę na drobne części i wrzucamy do miski. DO MISKI WLEWAMY: śmietankę. POLEWĄ OBLEWAMY SCHŁODZONE: ciasto.

13

MIESZAMY DO MOMENTU

całkowitego rozpuszczenia się czekolady. NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE: masło.

14

CAŁOŚĆ STARANNIE

mieszamy. CHŁODZIMY.

15

JAK PODAWAĆ PRZED

polaniem ciasta polewą, boki ciasta wyrównujemy za pomocą noża.

16

OBLEWAMY CIASTO.

17

MANGO KROIMY W

łódeczki i dekorujemy nim ciasto.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4774,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

596,9 kcal

🥑

Tłuszcz

35,5 g

🌾

Węglowodany

59,3 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy