Zupa kurkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.

Czas przygotowania
125 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Pietruszkę, marchew oraz seler myjemy i obieramy. Przekrajamy warzywa na pół. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
DODAJEMY SKŁADNIKI DO GARNKA
Do dużego garnka wrzucamy marchew, seler i pietruszkę. Zalewamy wodą.
GOTUJEMY WYWAR
Ustawiamy garnek na kuchence i gotujemy. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do średniego.
DOPRAWIAMY BULION
Solimy i pieprzymy bulion. Dodajemy także ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy przez 1 godzinę i 15 minut.
WYŁAWIAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Z bulionu wyławiamy wszystkie składniki, aby pozostał czysty.
DODAJEMY ZIEMNIAKI
Do gotującej się zupy dodajemy ziemniaki i gotujemy przez kolejne ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień do minimum.
PRZYGOTOWUJEMY KURKI I CEBULĘ
Kurki dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Suszymy. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w bardzo drobną kostkę.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy cebulę. Mieszamy i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy kurki i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy, aż nabiorą rumianego koloru.
DODAJEMY CZĘŚĆ KUREK DO WYWARU
Część podsmażonych kurek z cebulą (ok. ⅓) dodajemy do wywaru, a resztę zostawiamy na patelni i ściągamy ją z gazu.
GOTUJEMY ZUPĘ Z KURKAMI
Wywar zostawiamy na kuchence jeszcze na 4-5 minut, a następnie wyłączamy ogień.
ZABIELAMY I BLENDUJEMY ZUPĘ
Do kubka wlewamy kilka łyżek wywaru, a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy i dodajemy do zupy. Potem całość blendujemy na gładko.
SERWUJEMY ZUPĘ
Szczypiorek myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Do misek rozlewamy zupę, a następnie dodajemy kurki z patelni. Całość posypujemy szczypiorkiem i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1019,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
203,9 kcal
Tłuszcz
9,1 g
Węglowodany
26,7 g
Błonnik
8,5 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.

Drożdżowe paluchy z serem – przepis
Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.

Jambalaya z kabanosami
Spróbuj jambalayi w podkręconej wersji, z kabanosami! Inspirowana daniem z Nowego Orleanu, zachwyca kompozycją przypraw i dodatków w postaci kurczaka, krewetek w maśle oraz natki pietruszki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania
Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.

Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!

Wędlina golonkowa z szynkowaru
Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.

Suflety z serem munster
Suflety z beszamelowo-serowym sosem to świetny pomysł na pyszne sobotnie śniadanie. Intensywny aromat sera munster nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Wypróbuj koniecznie!