Granita herbaciana z marakują • przepis • składniki • przygotowanie
Granitę od sorbetu odróżnia grudkowata i mniej zbita konsystencja. Możesz ją podać w formie napoju bądź deseru.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAPARZAMY HERBATĘ Z PRZYPRAWAMI
Przyprawy tłuczemy grubo w moździerzu i dodajemy wraz z herbatą do dzbanka. Zalewamy 400 ml wrzącej wody i zostawiamy na 5 minut do zaparzenia. Przelewamy przez sito i mieszamy z cukrem. Herbatę studzimy.
MROZIMY NAPAR Z MARAKUJĄ
Marakuje kroimy na pół i łyżką wydrążamy miąższ. Przecieramy przez sito, zbierając przy tym sok. Dodajemy do schłodzonej herbaty i mieszamy, a następnie przelewamy do płytkiego naczynia. Granitę wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki, mieszając po upływie pierwszej godziny co 30 minut widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
PODAJEMY GRANITĘ
Gdy granita jest prawie całkowicie zamrożona, ale nadal można ją łatwo wymieszać, przekładamy ją do 4 małych szklanek do herbaty. Dekorujemy oberwanymi listkami melisy i podajemy natychmiast ze słomkami lub łyżkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
460 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
115 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
3,1 g
Białko
3,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
Szybki pomysł na wykwintną kolację dla dwojga lub propozycja na eleganckie przyjęcie – łosoś w kompozycji ze szparagami.

Mac and cheese na dwa sposoby
W amerykańskim stylu, serowy i pyszny! Mac & cheese według przepisu Karola to klasyka, której musisz spróbować!

Tajine z wołowiną
Spróbuj marokańskiego dania jednogarnkowego z wołowiną i warzywami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Frużelina truskawkowa
Frużelina jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem dla tradycyjnego dżemu z uwagi na mniejszą zawartość cukru w składzie. Ten szczególnie lubiany przez osoby aktywne fizycznie dodatek do potraw i deserów można bez problemu przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Jak to zrobić? Dowiesz się tego już za chwilę. Poznaj nasz sposób na frużelinę truskawkową!

Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!

Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Burek z serem kozim i oliwkami
Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.