psse-slupca.pl

Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem • przepis • składniki • przygotowanie

Uwolnij swojego wewnętrznego bohatera, delektując się smakiem czarującej krainy, pełnej magii, mocy żywiołów i przygód! A może, przy odrobinie szczęścia, Tobie też udadzą się owocowe szaszłyki?

Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem

Uwolnij swojego wewnętrznego bohatera, delektując się smakiem czarującej krainy, pełnej magii, mocy żywiołów i przygód! A może, przy odrobinie szczęścia, Tobie też udadzą się owocowe szaszłyki?

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż biały - 100 g
pierś z kurczaka - 1 szt.
pieczarka - 140 g
cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
przyprawa do kurczaka - 3 łyżeczki
musztarda dijon - 1 łyżka
miód - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.Przygotowujemy składniki:
Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę ok. 2x2 cm. Grzyby (jeśli są większe) kroimy na pół, cebulę kroimy na pół i rozdzielamy warstwy. Odkładamy przygotowane składniki na bok.
2.Doprawiamy kurczaka:
Kurczaka obtaczamy w przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu.
3.Składamy szaszłyki:
Na patyczki na przemian nabijamy kawałki kurczaka, grzyby, cebulę i paprykę.
4.Dodajemy oliwę:
Skrapiamy szaszłyki oliwą.
5.Grillujemy szaszłyki:
Grillujemy szaszłyki na grillu lub patelni grillowej ok. 10-15 minut, często obracając, aż kurczak będzie dobrze przypieczony a grzyby będą miękkie.
6.Przygotowujemy sos musztardowy:
Mieszamy musztardę z miodem, oliwą, solą i pieprzem.
7.Kończymy danie:
Podajemy szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem i sosem musztardowym.
Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotowujemy składniki

Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę ok. 2x2 cm. Grzyby (jeśli są większe) kroimy na pół, cebulę kroimy na pół i rozdzielamy warstwy. Odkładamy przygotowane składniki na bok.

2

Doprawiamy kurczaka

Kurczaka obtaczamy w przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu.

3

Składamy szaszłyki

Na patyczki na przemian nabijamy kawałki kurczaka, grzyby, cebulę i paprykę.

4

Dodajemy oliwę

Skrapiamy szaszłyki oliwą.

5

Grillujemy szaszłyki

Grillujemy szaszłyki na grillu lub patelni grillowej ok. 10-15 minut, często obracając, aż kurczak będzie dobrze przypieczony a grzyby będą miękkie.

6

Przygotowujemy sos musztardowy

Mieszamy musztardę z miodem, oliwą, solą i pieprzem.

7

Kończymy danie

Podajemy szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem i sosem musztardowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

759,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

379,7 kcal

🥑

Tłuszcz

15,2 g

🌾

Węglowodany

33,9 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

26,4 g

Podobne przepisy