Pęczotto z górskim serem i kurkami • przepis • składniki • przygotowanie
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY KURKI
Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Kurki oczyszczamy pędzlem (nie myjemy!), większe przekrawamy wzdłuż, mniejsze zachowujemy w całości. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy połowę pokrojonej cebuli, dodajemy kurki i lekko je rumienimy. Odkładamy do salaterki.
GOTUJEMY KASZĘ
Na pozostałym maśle szklimy resztę cebuli, dodajemy kaszę i prażymy kilka minut, cały czas mieszając. Podlewamy szklanką bulionu i gotujemy na średnim ogniu, kontynuujemy mieszanie. Dodajemy kolejne porcje bulionu, aż wokół kaszy pojawi się gęsty sos. Takie gotowanie i podlewanie powinno trwać kwadrans, aż kasza wchłonie płyn i będzie prawie al dente. Z ostatnią porcją bulionu dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 3 minuty.
DODAJEMY SER I PIETRUSZKĘ
Dodajemy starty ser i posiekaną pietruszkę, mieszamy. Podajemy, dekorując danie grzybkiem i natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1221,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
305,3 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
46,7 g
Błonnik
9,8 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański lunchbox do pracy
Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!

Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto z cukinią
Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!

Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!