Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową • przepis • składniki • przygotowanie
Czy przed żołądek można trafić do serca? Karol z pomocą swojego gościa i zupy krem z batatów i marchewki udowadnia, że tak!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Marchewki i batata obieramy. Jedną marchewkę odkładamy, resztę warzyw kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew, następnie przekładamy ją do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy batata i dodajemy do marchewki. Całość zalewamy wodą. Cebulę, posiekaną w drobną kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.
BLENDUJEMY ZUPĘ
Pozostałą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Chili siekamy drobno (ilość wedle uznania) i dodajemy do zupy. Doprawiamy kminem, odrobiną mielonego imbiru i drobno pokrojonym, świeżym imbirem. Zupę blendujemy na jednolitą masę. Mleczko kokosowe mieszamy, aby miało jednolitą konsystencję, i dodajemy do zupy. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i otartą skórką z limonki.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i podsmażamy marchewkę, którą wcześniej odłożyliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę siekamy, wrzucamy do moździerza, dolewamy oliwę i rozcieramy. Jabłko kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy podsmażoną marchewką. Dekorujemy paseczkami jabłka, kolendrową oliwą i posiekanym chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
907,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
151,3 kcal
Tłuszcz
3,1 g
Węglowodany
30,3 g
Błonnik
2,6 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!

Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!

Pieczarki w panierce
Panierowane pieczarki to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom chrupiących przekąsek. Jak zrobić pyszne pieczarki w panierce? Poznaj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.

Baklawa
Słodka, pełna orzechów i migdałów. Wypróbuj ten popularny deser, który z łatwością przygotujesz w swoim domu.

Kanapka z grillowanym serem halloumi
Kanapka z pity? W tym daniu inspirowanym kuchnią grecką to jak najbardziej możliwe! Przygotuj tę pyszną kanapkę na ciepło i spróbuj czegoś nowego podczas kolejnej kolacji.