Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY BOCZEK I SCHAB
Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na suchej, głębokiej patelni, aż odda tłuszcz. Schab kroimy w plastry i oczyszczamy z tłuszczu, następnie kroimy w dość grube paski. Dodajemy do boczku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy smalec. Smażymy ok. 3-5 minut. Lekko przesmażony, wciąż miękki schab razem z boczkiem zdejmujemy z patelni.
KROIMY I PRZESMAŻAMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ
Na patelni, na której smażyliśmy boczek i schab, przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy śliwki pokrojone w cienkie paski i świeżą, poszatkowaną kapustę.
DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
Kiszoną, nieodciśniętą z soku kapustę siekamy i dodajemy bigosu. Doprawiamy solą i pieprzem, Dusimy, aż sok odparuje.
DOPRAWIAMY I PODAJEMY BIGOS
Pod koniec duszenia dodajemy sos worcestshire, czerwone wino i miód. Zwiększamy ogień i redukujemy płyny. Dodajemy przesmażone boczek i schab. Mieszamy i podajemy bigos.
KROIMY SKŁADNIKI BIGOSU
Boczek kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w plastry. Kapustę kroimy w ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę.
PRZESMAŻAMY BAZĘ BIGOSU
Połowę pokrojonej kapusty przekładamy do garnka. Dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę przesmażamy, by smaki się połączyły.
GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BIGOS
Gdy baza bigosu się przesmaży, stopniowo dodajemy kolejne porcje pokrojonej kapusty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy roztarte w moździerzu goździki i pieprz, liście laurowe, roztarty w dłoniach majeranek i czerwone wino.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3277,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
819,3 kcal
Tłuszcz
50,9 g
Węglowodany
50,3 g
Błonnik
35,5 g
Białko
35,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Amelki. Placuszki serowe z borówkami
Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Wegańska zupa z ciecierzycy
Prosta zupa z ciecierzycy z nutą wina i rozmarynu to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny wegański obiad.

Pierogi leniwe z orzechową okrasą
Słodkie leniwe pierogi, oblane orzechową okrasą na bazie orzechów laskowych! To przepis Pawła na idealny podwieczorek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.

Chrupiące edamame z airfryera
Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.

Przecier z marchewki
Zobacz, jak łatwo i szybko przygotujesz przecier z marchewki! Zasmakuje nawet najmłodszym dzieciom!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
Kokos z rybą idą w parze, więc dlaczego nie wykorzystać tego połączenia w zupie? Koniecznie musisz spróbować!

Deska serów i wędlin w stylu tapas
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.