psse-slupca.pl

Zupa brukselkowa — ze świeżej brukselki • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa ze świeżej brukselki z pikantną nutką to propozycja dla tych, którzy lubią mniej oczywiste smaki. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i kremowej konsystencji ta zupa z pewnością skradnie Twoje serce. Sprawdź ten przepis i zakochaj się w jej smaku!

Zupa brukselkowa — ze świeżej brukselki

Zupa ze świeżej brukselki z pikantną nutką to propozycja dla tych, którzy lubią mniej oczywiste smaki. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i kremowej konsystencji ta zupa z pewnością skradnie Twoje serce. Sprawdź ten przepis i zakochaj się w jej smaku!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 1 l
brukselka - 500 g
por - 0,5 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
cebula dymka - 2 szt.
szczypiorek - 0,5 pęczka
mleko 1,5% - 100 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżeczka
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKĘ:
Brukselkę płuczemy i odcinamy z niej końce. Ściągamy także wierzchnie listki, a potem przekrawam każdą na pół.
2.PRZYGOTOWUJĘ RESZTĘ WARZYW:
Pora również płuczemy, a potem kroimy w półtalarki. Dymkę siekamy. Kroimy też papryczkę chili.
3.PODSMAŻAMY WARZYWA:
W garnku rozgrzewamy olej, a potem wrzucamy brukselkę. Smażymy przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy dymkę i pora. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy przez kolejne 3 minuty.
4.DODAJEMY BULION I CHILI:
Wlewamy bulion do podsmażonych warzyw i dodajemy chili. Mieszamy wszystko i gotujemy przez 10 minut.
5.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i sos sojowy, a potem wszystko gotujemy przez kolejne 5 minut.
6.DODAJEMY MLEKO:
Do kubka wlewamy 5 łyżek gorącej zupy, dodajemy mleko i mieszamy. Taką mieszanką zabielamy zupę. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty (nie doprowadzamy do wrzenia).
7.PODAJEMY ZUPĘ:
Gotową zupę przelewamy do misek. Kroimy szczypiorek i posypujemy nim zupę.
Zupa brukselkowa — ze świeżej brukselki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKĘ

Brukselkę płuczemy i odcinamy z niej końce. Ściągamy także wierzchnie listki, a potem przekrawam każdą na pół.

2

PRZYGOTOWUJĘ RESZTĘ WARZYW

Pora również płuczemy, a potem kroimy w półtalarki. Dymkę siekamy. Kroimy też papryczkę chili.

3

PODSMAŻAMY WARZYWA

W garnku rozgrzewamy olej, a potem wrzucamy brukselkę. Smażymy przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy dymkę i pora. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy przez kolejne 3 minuty.

4

DODAJEMY BULION I CHILI

Wlewamy bulion do podsmażonych warzyw i dodajemy chili. Mieszamy wszystko i gotujemy przez 10 minut.

5

DODAJEMY PRZYPRAWY

Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i sos sojowy, a potem wszystko gotujemy przez kolejne 5 minut.

6

DODAJEMY MLEKO

Do kubka wlewamy 5 łyżek gorącej zupy, dodajemy mleko i mieszamy. Taką mieszanką zabielamy zupę. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty (nie doprowadzamy do wrzenia).

7

PODAJEMY ZUPĘ

Gotową zupę przelewamy do misek. Kroimy szczypiorek i posypujemy nim zupę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

523,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

104,8 kcal

🥑

Tłuszcz

3,3 g

🌾

Węglowodany

25,3 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy