Konfitowana kaczka • przepis • składniki • przygotowanie
Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!

Czas przygotowania
260 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY FOLIĘ ALUMINIOWĄ
głęboką formę lub naczynie do pieczenia Marynowanie Kaczkę myjemy i osuszamy.
NACINAMY TYLNĄ CZĘŚĆ
skrzydełek i rozpoławiamy je.
PRZEKŁADAMY DO BRYTFANKI
i dokładnie solimy z każdej strony.
DODAJEMY 2 GAŁĄZKI
rozmarynu.
NIEOBRANY CZOSNEK PRZECINAMY
w poprzek.
POŁOWĘ CZOSNKU DZIELIMY
na ząbki i dodajemy do kaczki.
BRYTFANKĘ PRZYKRYWAMY FOLIĄ
aluminiową i pozostawiamy zamarynowaną kaczkę na 12 godzin w lodówce.
KONFITOWANIE MARYNOWANĄ KACZKĘ
myjemy pod zimną wodą, żeby nie była zbyt słona.
WKŁADAMY DO GŁĘBOKIEJ
formy lub misy do pieczenia i zalewamy olejem roślinnym.
KACZKA POWINNA BYĆ
cała zanurzona w oleju.
DODAJEMY 2 GAŁĄZKI
rozmarynu i pozostałą połowę czosnku, którą dzielimy na ząbki.
FORMĘ PRZYKRYWAMY FOLIĄ
aluminiową i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 3-4 godziny w temperaturze do 130°C.
PIECZENIE JESZCZE GORĄCĄ
kaczkę przekładamy z brytfanki na blachę.
USUWAMY KOŚCI I
pieczemy 15-20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200°C, ustawionym na pieczenie z góry.
JAK PODAWAĆ KACZKĘ
podajemy z czerwoną kapustą i kluskami.
WSKAZÓWKA KONFITOWANIE JEST
to powolne gotowanie lub pieczenie tłuszczu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
11692 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2923 kcal
Tłuszcz
286,5 g
Węglowodany
2,1 g
Błonnik
29,1 g
Białko
29,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.

Śledź w jabłkach
Śledź w śmietanie ze startymi jabłkami doskonale sprawdzi się zarówno podczas święt, jak i w powszednie dni. Prosty, pyszny smak!

Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
Grillowane danie z wieprzowiną w roli głównej i faszerowanymi ziemniakami jako mistrzami drugiego planu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Apple pie - amerykańska szarlotka
Apple pie, czyli amerykańska szarlotka to ulubiony deser Amerykanów. Jego charakterystyczna, krucha skorupka i aromatyczne nadzienie z soczystych jabłek sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na to pyszne ciasto, które wypełni Twój dom zapachem cynamonu i pieczonych jabłek.

Świąteczne śledzie po cygańsku
Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…

Chleb do żurku
Chleb do żurku to rewelacyjny sposób na podanie tej tradycyjnej zupy w bardziej klasycznej i efektownej formie. Aromatyczny, chrupiący bochenek nie tylko świetnie komponuje się ze smakiem żurku, ale także sprawia, że danie wygląda bardziej apetycznie i interesująco. Jak zrobić taki chleb? Poznaj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
Szaraki to krótko gotowane kluski ziemniaczane. Zobacz, jak smakują w połączeniu z pieczonym łososiem i szpinakiem!

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.

Arbuzowe szaleństwo
Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.