psse-slupca.pl

Chleb gryczany z miodem • przepis • składniki • przygotowanie

Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Chleb gryczany z miodem

Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

drożdże świeże - 40 g
mąka żytnia - 100 g
miód - 100 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
orzech laskowy - 100 g
sól - 1,5 łyżeczki
woda - 300 ml
żurawina suszona - 150 g
mąka gryczana - 400 g
amarantus - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, mąkę żytnią i sól. Drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody i wlewamy do miski. Następnie dodajemy miód, uprażone nasiona amarantusa, pozostałą część wody wraz z łyżką oleju i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie namaczamy suszone żurawiny w zimnej wodzie. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, dodajemy odcedzone żurawiny oraz posiekane orzechy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godzin. Najlepiej zostawić ciasto w lodówce na noc.
2.PIECZEMY CHLEB:
Po określonym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez ok. 1-1,5 godziny. Przekładamy ciasto do okrągłej formy lub miski wysmarowanej olejem rzepakowym i oprószonej mąką żytnią. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 1 godziny. Podczas pieczenia skrapiamy chleb wodą.
Chleb gryczany z miodem

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, mąkę żytnią i sól. Drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody i wlewamy do miski. Następnie dodajemy miód, uprażone nasiona amarantusa, pozostałą część wody wraz z łyżką oleju i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie namaczamy suszone żurawiny w zimnej wodzie. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, dodajemy odcedzone żurawiny oraz posiekane orzechy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godzin. Najlepiej zostawić ciasto w lodówce na noc.

2

PIECZEMY CHLEB

Po określonym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez ok. 1-1,5 godziny. Przekładamy ciasto do okrągłej formy lub miski wysmarowanej olejem rzepakowym i oprószonej mąką żytnią. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 1 godziny. Podczas pieczenia skrapiamy chleb wodą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3397,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

283,1 kcal

🥑

Tłuszcz

8 g

🌾

Węglowodany

50,7 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy

Chleb gryczany z miodem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl