psse-slupca.pl

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym • przepis • składniki • przygotowanie

Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym

Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cykoria - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola szparagowa - 400 g
jogurt grecki - 80 g
mięta świeża - 2 g
miód - 1 łyżeczka
mleko - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
sok z limonki - 1 łyżka
tofu - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
buraki gotowane - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Fasolkę oczyszczamy, myjemy, osączamy i kroimy na pół. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10-12 minut, odlewamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Buraki osączamy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy, pozbawiamy nasion i również kroimy w kostkę.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Listki mięty obrywamy i siekamy. Mieszamy z jogurtem, mlekiem, sokiem z limonki i miodem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z przygotowanymi składnikami i odstawiamy pod przykryciem co najmniej na 30 minut do przegryzienia się smaków.
3.SMAŻYMY TOFU:
Radicchio oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, myjemy i osuszamy. Tofu osuszamy i kroimy na kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Tofu smażymy na gorącej oliwie przez 5-7 minut, aż będzie chrupiące, 2-3 minuty przed końcem smażenia dodajemy czosnek i podsmażamy. Radicchio dodajemy do przygotowanej sałatki i doprawiamy do smaku. Podajemy posypane tofu.
Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Fasolkę oczyszczamy, myjemy, osączamy i kroimy na pół. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10-12 minut, odlewamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Buraki osączamy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy, pozbawiamy nasion i również kroimy w kostkę.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Listki mięty obrywamy i siekamy. Mieszamy z jogurtem, mlekiem, sokiem z limonki i miodem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z przygotowanymi składnikami i odstawiamy pod przykryciem co najmniej na 30 minut do przegryzienia się smaków.

3

SMAŻYMY TOFU

Radicchio oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, myjemy i osuszamy. Tofu osuszamy i kroimy na kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Tofu smażymy na gorącej oliwie przez 5-7 minut, aż będzie chrupiące, 2-3 minuty przed końcem smażenia dodajemy czosnek i podsmażamy. Radicchio dodajemy do przygotowanej sałatki i doprawiamy do smaku. Podajemy posypane tofu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

820 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

205 kcal

🥑

Tłuszcz

8,5 g

🌾

Węglowodany

23,8 g

🥬

Błonnik

11,7 g

💪

Białko

11,7 g

Podobne przepisy

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl