psse-slupca.pl

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem

Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
dorsz filet - 500 g
masło - 100 g
mąka pszenna - 1 łyżka
musztarda dijon - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 2 łyżki
grana padano, tarty - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BAZYLIĘ I:
czosnek drobno posiekaj.
2.PRZEŁÓŻ DO:
miski.
3.DODAJ MASŁO, TARTY:
ser Grana Padano, musztardę i mąkę.
4.WYCIŚNIJ SOK Z:
1 cytryny, przelej do miski.
5.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
wymieszaj.
6.FILETY Z RYBY:
umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
7.POKRÓJ NA MNIEJSZE:
kawałki.
8.OPRÓSZ SOLĄ I:
pieprzem.
9.DRUGĄ CYTRYNĘ POKRÓJ:
w plasterki.
10.PRZEŁÓŻ NA PATELNIĘ,:
dodaj oliwę z oliwek i rozgrzej.
11.WŁÓŻ FILETY Z:
ryby i podsmażaj z jednej strony kilka minut, aż nabierze złotego koloru.
12.ODWRÓĆ RYBĘ NA:
drugą stronę i na każdy kawałek nałóż łyżkę przygotowanego wcześniej masła.
13.PODSMAŻAJ KOLEJNE KILKA:
minut, aż druga strona ryby również się zarumieni.
14.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BAZYLIĘ I

czosnek drobno posiekaj.

2

PRZEŁÓŻ DO

miski.

3

DODAJ MASŁO, TARTY

ser Grana Padano, musztardę i mąkę.

4

WYCIŚNIJ SOK Z

1 cytryny, przelej do miski.

5

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

wymieszaj.

6

FILETY Z RYBY

umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

7

POKRÓJ NA MNIEJSZE

kawałki.

8

OPRÓSZ SOLĄ I

pieprzem.

9

DRUGĄ CYTRYNĘ POKRÓJ

w plasterki.

10

PRZEŁÓŻ NA PATELNIĘ,

dodaj oliwę z oliwek i rozgrzej.

11

WŁÓŻ FILETY Z

ryby i podsmażaj z jednej strony kilka minut, aż nabierze złotego koloru.

12

ODWRÓĆ RYBĘ NA

drugą stronę i na każdy kawałek nałóż łyżkę przygotowanego wcześniej masła.

13

PODSMAŻAJ KOLEJNE KILKA

minut, aż druga strona ryby również się zarumieni.

14

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1455,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

363,8 kcal

🥑

Tłuszcz

26,8 g

🌾

Węglowodany

8,1 g

🥬

Błonnik

23,9 g

💪

Białko

23,9 g

Podobne przepisy

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl