psse-slupca.pl

Panierowane jajka z pastą z tuńczyka • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskakujące panierowane białka, które kryją w sobie farsz z pysznych żółtek i aromatycznego tuńczyka. To przekąska, której nie może zabraknąć na Twoim stole wielkanocnym!

Panierowane jajka z pastą z tuńczyka

Zaskakujące panierowane białka, które kryją w sobie farsz z pysznych żółtek i aromatycznego tuńczyka. To przekąska, której nie może zabraknąć na Twoim stole wielkanocnym!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 7 szt.
bułka tarta - 0,5 szkl
tuńczyk w sosie własnym - 195 g
majonez - 2 łyżki
musztarda miodowa - 1 łyżka
szczypiorek - 2 łyżki
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY JAJKA:
6 jajek gotujemy na twardo (przez ok. 8 minut od zagotowania się wody), obieramy, studzimy i przekrawamy w poprzek na pół. Następnie wydrążamy żółtka i przekładamy je do miski.
2.SMAŻYMY BIAŁKA W PANIERCE:
Ostatnie jajko bełtamy i dokładnie obtaczamy w nim białka. Następnie panierujemy je w bułce tartej i smażymy przez ok. 8 minut w airfryerze rozgrzanym do 180°C. Gotowe białka studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Szczypiorek dość drobno kroimy. Żółtka rozgniatamy widelcem i łączymy z tuńczykiem, majonezem i musztardą, doprawiając farsz solą i pieprzem do smaku.
4.FASZERUJEMY I PODAJEMY JAJKA:
Przestudzone panierowane białka nadziewamy farszem. Tak przygotowane przekąski przechowujemy w lodówce przez ok. 1 godzinę, aby nabrały najlepszego smaku.
Panierowane jajka z pastą z tuńczyka

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY JAJKA

6 jajek gotujemy na twardo (przez ok. 8 minut od zagotowania się wody), obieramy, studzimy i przekrawamy w poprzek na pół. Następnie wydrążamy żółtka i przekładamy je do miski.

2

SMAŻYMY BIAŁKA W PANIERCE

Ostatnie jajko bełtamy i dokładnie obtaczamy w nim białka. Następnie panierujemy je w bułce tartej i smażymy przez ok. 8 minut w airfryerze rozgrzanym do 180°C. Gotowe białka studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Szczypiorek dość drobno kroimy. Żółtka rozgniatamy widelcem i łączymy z tuńczykiem, majonezem i musztardą, doprawiając farsz solą i pieprzem do smaku.

4

FASZERUJEMY I PODAJEMY JAJKA

Przestudzone panierowane białka nadziewamy farszem. Tak przygotowane przekąski przechowujemy w lodówce przez ok. 1 godzinę, aby nabrały najlepszego smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1146,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

286,6 kcal

🥑

Tłuszcz

16 g

🌾

Węglowodany

11,3 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

23,6 g

Podobne przepisy