psse-slupca.pl

Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie

Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę pełną aromatów sałatkę

Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną

Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę pełną aromatów sałatkę

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt naturalny - 60 g
kiełbasa śląska - 125 g
świeży koperek - 1 łyżeczka
musztarda - 2 łyżeczki
ogórek konserwowy - 30 g
natka pietruszki - 5 g
sałata rzymska - 1 szt.
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 6 g
śmietana 30% - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI NA MIĘSNĄ SAŁATKĘ:
Cebulę obieramy i wraz z korniszonami kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Zioła myjemy, otrząsamy do sucha i drobno siekamy. Mieszamy z jogurtem, śmietaną i musztardą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z przygotowanymi składnikami i odstawiamy co najmniej na 20 minut do przegryzienia się smaków.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Sałatę myjemy, osuszamy i dzielimy na liście. Wykładamy nimi miskę lub paterę. Sałatkę mięsną ponownie doprawiamy do smaku i układamy na sałacie. Podajemy z pieczywem.
Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI NA MIĘSNĄ SAŁATKĘ

Cebulę obieramy i wraz z korniszonami kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Zioła myjemy, otrząsamy do sucha i drobno siekamy. Mieszamy z jogurtem, śmietaną i musztardą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z przygotowanymi składnikami i odstawiamy co najmniej na 20 minut do przegryzienia się smaków.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatę myjemy, osuszamy i dzielimy na liście. Wykładamy nimi miskę lub paterę. Sałatkę mięsną ponownie doprawiamy do smaku i układamy na sałacie. Podajemy z pieczywem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

596,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

149,2 kcal

🥑

Tłuszcz

9,7 g

🌾

Węglowodany

8 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy