psse-slupca.pl

Szynka gotowana na kanapki • przepis • składniki • przygotowanie

Domowa szynka gotowana to doskonały sposób na smaczny dodatek do kanapek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste, a efekt zachwyca delikatnym smakiem i soczystością. Odkryj nasz przepis na znakomitą domową wędlinę!

Szynka gotowana na kanapki

Domowa szynka gotowana to doskonały sposób na smaczny dodatek do kanapek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste, a efekt zachwyca delikatnym smakiem i soczystością. Odkryj nasz przepis na znakomitą domową wędlinę!

Czas przygotowania
475 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 2 l
szynka wieprzowa - 1 kg
sól - 80 g
ząbek czosnku - 2 szt.
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
majeranek suszony - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 0,3 łyżeczki
ziele angielskie - 4 szt.
liść laurowy - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Do garnka wlewamy wodę, a potem wsypujemy sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i papryki. Czosnek obieramy i również wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż wszystko zacznie wrzeć i odstawiamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do siatki. Związujemy ją na szynce, a potem wkładamy mięso do wody z przyprawami.
3.GOTUJEMY SZYNKĘ:
Ustawiamy garnek na kuchence i ponownie gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Garnek ściągamy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
4.WKŁADAMY GARNEK DO LODÓWKI:
Garnek z szynką wkładamy do lodówki na 6 godzin.
5.PONOWNIE GOTUJEMY SZYNKĘ:
Garnek wyciągamy z lodówki i ponownie gotujemy szynkę na średnim ogniu przez 20 minut od zagotowania się wody.
6.STUDZIMY SZYNKĘ:
Szynkę studzimy, a potem ostrożnie wyciągamy z garnka. Gdy wystygnie, ściągamy z niej siatkę. Tak przygotowana wędlina jest gotowa do jedzenia.
Szynka gotowana na kanapki

Czas przygotowania

475 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do garnka wlewamy wodę, a potem wsypujemy sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i papryki. Czosnek obieramy i również wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż wszystko zacznie wrzeć i odstawiamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do siatki. Związujemy ją na szynce, a potem wkładamy mięso do wody z przyprawami.

3

GOTUJEMY SZYNKĘ

Ustawiamy garnek na kuchence i ponownie gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Garnek ściągamy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.

4

WKŁADAMY GARNEK DO LODÓWKI

Garnek z szynką wkładamy do lodówki na 6 godzin.

5

PONOWNIE GOTUJEMY SZYNKĘ

Garnek wyciągamy z lodówki i ponownie gotujemy szynkę na średnim ogniu przez 20 minut od zagotowania się wody.

6

STUDZIMY SZYNKĘ

Szynkę studzimy, a potem ostrożnie wyciągamy z garnka. Gdy wystygnie, ściągamy z niej siatkę. Tak przygotowana wędlina jest gotowa do jedzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1418,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

202,6 kcal

🥑

Tłuszcz

8 g

🌾

Węglowodany

1,2 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

29,6 g

Podobne przepisy

Szynka gotowana na kanapki - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl