psse-slupca.pl

Japońska kanapka onigirazu • przepis • składniki • przygotowanie

Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Japońska kanapka onigirazu

Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż do sushi - 250 g
ocet ryżowy - 50 ml
cukier - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
tofu, wędzone - 180 g
sos sojowy - 6 łyżeczek
batat - 2 szt.
awokado - 1 szt.
nori - 6 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY BATATY, TOFU I AWOKADO:
Ugotowane bataty i wędzone tofu kroimy w plastry. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, wydrążamy miąższ i kroimy go w plastry.
2.ZWIJAMY KANAPKI:
Wodorosty nori rozkładamy na desce. Na środku każdego arkusza układamy porcję ryżu i formujemy ją na kształt kotleta. Następnie układamy na nim po plastrze tofu, batatu i awokado. Na koniec ponownie kładziemy porcję ryżu. Zwilżamy boki nori i zawijamy – najpierw dłuższe końce, a następnie krótsze. Gotowe kanapki przekrawamy na pół.
Japońska kanapka onigirazu

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY BATATY, TOFU I AWOKADO

Ugotowane bataty i wędzone tofu kroimy w plastry. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, wydrążamy miąższ i kroimy go w plastry.

2

ZWIJAMY KANAPKI

Wodorosty nori rozkładamy na desce. Na środku każdego arkusza układamy porcję ryżu i formujemy ją na kształt kotleta. Następnie układamy na nim po plastrze tofu, batatu i awokado. Na koniec ponownie kładziemy porcję ryżu. Zwilżamy boki nori i zawijamy – najpierw dłuższe końce, a następnie krótsze. Gotowe kanapki przekrawamy na pół.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2200,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

366,8 kcal

🥑

Tłuszcz

7,5 g

🌾

Węglowodany

64,6 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

10,6 g

Podobne przepisy