Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem • przepis • składniki • przygotowanie
Pierożki wonton to uwielbiane danie kuchni chińskiej. Kinga faszeruje je świetnie doprawionym mięsem z kurczaka i podaje z dodatkiem pikantnego aromatyzowanego oleju. Sprawdź, jak przygotować pierożki wonton w domu!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę ryżową i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy na pół godziny.
PRZYGOTOWUJEMY AROMATYZOWANY OLEJ
Olej zagotowujemy w rondelku. Do słoika wkładamy wszystkie pozostałe składniki i zalewamy gorącym olejem. Studzimy.
ROBIMY FARSZ
Pierś kurczaka rozdrabniamy w malakserze.
LEPIMY WONTONY
Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładamy przygotowany farsz. Ciasto składamy po przekątnej, tworząc trójkąt. Trójkąt układamy tak, by jego szpic znajdował się na dole – delikatnie zaginamy róg ku górze (tak, by szpic stykał się z podstawą trójkąta). Następnie sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi trójkąta, by powstał tzw. kapelusz.
GOTUJEMY I PODAJEMY
Wontony gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Podajemy je z aromatyzowanym olejem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1938 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
77,5 kcal
Tłuszcz
2,7 g
Węglowodany
9,7 g
Błonnik
0,2 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza
Sięgnij po szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski Krzysztofa Ibisza na pyszną tortillę, frittatę i łódeczki z selera naciowego!

Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
Szybka i łatwa w przygotowaniu bezglutenowa przekąska! Krakersy migdałowe podane razem z czekoladowym dipem z awokado!

Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
Bezglutenowa tortilla, wypełniona aromatyczną wieprzowiną i świeżymi warzywami, to doskonały pomysł na obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczny tort makowy
Pyszny tort z aromatycznego ciasta makowego. Nie znajdziesz w nim biszkoptu! Tylko mak, kremowe mascarpone i mnóstwo pysznych dodatków.

Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
Daria Ładocha przygotowała doskonały przepis na pyszny stek z tuńczyka z purée z pieczonych gruszek. Wypróbuj!

Wielkanocna brioszka
Przepyszna brioszka, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Całonocne wyrastanie ciasta zapewnia jej wyjątkową puszystość, a kandyzowana skórka limonki nadaje charakter.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dyniowy milkshake
Korzenne przyprawy w połączeniu z dynią to przepis na idealny napój na jesienne dni. Skuś się na tego dyniowego milkshake’a z puszystą bitą śmietanką z mleczka kokosowego.

Kurczak w piwnej panierce
Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.

Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim
Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.