psse-slupca.pl

Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.

Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą

Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

kaczka - 1 szt.
kolendra świeża - 2 g
liść laurowy - 3 szt.
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
fasola szparagowa - 320 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomarańcza - 2 szt.
szalotka - 4 szt.
curry - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
mleczko kokosowe - 250 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
kolendra suszona - 3 łyżeczki
imbir świeży - 0,5 łyżeczki
gruszka - 2 szt.
cukier trzcinowy - 70 g
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
sok z limonki - 10 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ I:
mikser Przygotuj wcześniej Tuszkę kaczki podziel na porcje: uda, piersi oraz korpus.
2.WYWAR GOTUJEMY WYWAR:
z korpusu kaczki wraz z marchewką, liśćmi laurowymi i cebulą.
3.KACZKA NACINAMY SKÓRĘ:
na piersiach kaczki.
4.PIERSI I UDA:
układamy na zimnej patelni, skórą do dołu i smażymy do uzyskania złotego koloru, z obu stron. WYSMAŻONĄ KACZKĘ PRZEKŁADAMY: na talerz.
5.TŁUSZCZ Z PATELNI:
zlewamy do miseczki (niewielką ilość pozostawiamy na patelni).
6.PASTA CURRY DO:
naczynia wlewamy oliwę, dodajemy curry, świeży, posiekany imbir, ostrą papryczkę chili, ostrą papryczkę w proszku, oraz szalotkę w całości, a także roztartą w moździerzu suszoną kolendrę.
7.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY DO:
uzyskania jednolitej masy.
8.PASTĘ PRZEKŁADAMY NA:
patelnię, na której była smażona kaczka, i chwilę smażymy.
9.DO PODSMAŻONEJ PASTY:
wrzucamy segmenty pomarańczy z sokiem (kilka segmentów pomarańczy zostawiamy do dekoracji) oraz mleczko kokosowe. PASTĘ ZALEWAMY: ok.
10.3-4 CHOCHLAMI:
wywaru. GOTUJEMY.
11.ZAGOTOWANY SOS PRZEKŁADAMY:
do mniejszego garnka (garnek powinien być takiej wielkości, żeby wszystkie kawałki kaczki były całkowicie pokryte sosem), do którego wkładamy podsmażone kawałki kaczki, następnie dodajemy miód i sok z limonki.
12.KACZKĘ GOTUJEMY:
ok. 40 MINUT POD: przykryciem na małym ogniu, następnie gotujemy bez przykrycia – redukując do bardzo gestej konsystencji, przez 30-40 minut.
13.FASOLA SZPARAGOWA FASOLĘ:
gotujemy w gorącej osolonej wodzie al dente.
14.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
tłuszcz pozostały ze smażenia elementów kaczki z odrobiną posiekanego imbiru i świeżą papryczką chili.
15.NASTĘPNIE NA TŁUSZCZ:
z przyprawami wrzucamy fasolkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
16.FASOLKĘ SMAŻYMY KRÓTKO,:
ok. 3-4 MINUT. PODSMAŻONĄ FASOLĘ WYKŁADAMY: na talerz.
17.GRUSZKI KARMELIZOWANE NA:
tej samej patelni, na której smażylismy fasolę, rozgrzewamy tłuszcz pozostały ze smażenia elementów kaczki, następnie dodajemy cukier trzcinowy i ostrą paprykę w proszku.
18.KIEDY CUKIER ZACZNIE:
się rozpuszczać, na patelnię wrzucamy gruszki pokrojone w plastry, smażymy do momentu uzyskania złotego koloru, na końcu dodajemy sok z połowy limonki.
19.NA TALERZU, OBOK:
fasolki, układamy kawałki kaczki, które polewamy sosem curry.
20.OBOK KACZKI KŁADZIEMY:
podsmażone gruszki.
21.KACZKĘ DEKORUJEMY SEGMENTAMI:
pomarańczy oraz kilkoma listkami świeżej kolendry.
Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ I

mikser Przygotuj wcześniej Tuszkę kaczki podziel na porcje: uda, piersi oraz korpus.

2

WYWAR GOTUJEMY WYWAR

z korpusu kaczki wraz z marchewką, liśćmi laurowymi i cebulą.

3

KACZKA NACINAMY SKÓRĘ

na piersiach kaczki.

4

PIERSI I UDA

układamy na zimnej patelni, skórą do dołu i smażymy do uzyskania złotego koloru, z obu stron. WYSMAŻONĄ KACZKĘ PRZEKŁADAMY: na talerz.

5

TŁUSZCZ Z PATELNI

zlewamy do miseczki (niewielką ilość pozostawiamy na patelni).

6

PASTA CURRY DO

naczynia wlewamy oliwę, dodajemy curry, świeży, posiekany imbir, ostrą papryczkę chili, ostrą papryczkę w proszku, oraz szalotkę w całości, a także roztartą w moździerzu suszoną kolendrę.

7

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY DO

uzyskania jednolitej masy.

8

PASTĘ PRZEKŁADAMY NA

patelnię, na której była smażona kaczka, i chwilę smażymy.

9

DO PODSMAŻONEJ PASTY

wrzucamy segmenty pomarańczy z sokiem (kilka segmentów pomarańczy zostawiamy do dekoracji) oraz mleczko kokosowe. PASTĘ ZALEWAMY: ok.

10

3-4 CHOCHLAMI

wywaru. GOTUJEMY.

11

ZAGOTOWANY SOS PRZEKŁADAMY

do mniejszego garnka (garnek powinien być takiej wielkości, żeby wszystkie kawałki kaczki były całkowicie pokryte sosem), do którego wkładamy podsmażone kawałki kaczki, następnie dodajemy miód i sok z limonki.

12

KACZKĘ GOTUJEMY

ok. 40 MINUT POD: przykryciem na małym ogniu, następnie gotujemy bez przykrycia – redukując do bardzo gestej konsystencji, przez 30-40 minut.

13

FASOLA SZPARAGOWA FASOLĘ

gotujemy w gorącej osolonej wodzie al dente.

14

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

tłuszcz pozostały ze smażenia elementów kaczki z odrobiną posiekanego imbiru i świeżą papryczką chili.

15

NASTĘPNIE NA TŁUSZCZ

z przyprawami wrzucamy fasolkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu.

16

FASOLKĘ SMAŻYMY KRÓTKO,

ok. 3-4 MINUT. PODSMAŻONĄ FASOLĘ WYKŁADAMY: na talerz.

17

GRUSZKI KARMELIZOWANE NA

tej samej patelni, na której smażylismy fasolę, rozgrzewamy tłuszcz pozostały ze smażenia elementów kaczki, następnie dodajemy cukier trzcinowy i ostrą paprykę w proszku.

18

KIEDY CUKIER ZACZNIE

się rozpuszczać, na patelnię wrzucamy gruszki pokrojone w plastry, smażymy do momentu uzyskania złotego koloru, na końcu dodajemy sok z połowy limonki.

19

NA TALERZU, OBOK

fasolki, układamy kawałki kaczki, które polewamy sosem curry.

20

OBOK KACZKI KŁADZIEMY

podsmażone gruszki.

21

KACZKĘ DEKORUJEMY SEGMENTAMI

pomarańczy oraz kilkoma listkami świeżej kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5745,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

718,1 kcal

🥑

Tłuszcz

42,9 g

🌾

Węglowodany

37,3 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

17,4 g

Podobne przepisy

Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl