Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ I
mikser Przygotuj wcześniej Tuszkę kaczki podziel na porcje: uda, piersi oraz korpus.
WYWAR GOTUJEMY WYWAR
z korpusu kaczki wraz z marchewką, liśćmi laurowymi i cebulą.
KACZKA NACINAMY SKÓRĘ
na piersiach kaczki.
PIERSI I UDA
układamy na zimnej patelni, skórą do dołu i smażymy do uzyskania złotego koloru, z obu stron. WYSMAŻONĄ KACZKĘ PRZEKŁADAMY: na talerz.
TŁUSZCZ Z PATELNI
zlewamy do miseczki (niewielką ilość pozostawiamy na patelni).
PASTA CURRY DO
naczynia wlewamy oliwę, dodajemy curry, świeży, posiekany imbir, ostrą papryczkę chili, ostrą papryczkę w proszku, oraz szalotkę w całości, a także roztartą w moździerzu suszoną kolendrę.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY DO
uzyskania jednolitej masy.
PASTĘ PRZEKŁADAMY NA
patelnię, na której była smażona kaczka, i chwilę smażymy.
DO PODSMAŻONEJ PASTY
wrzucamy segmenty pomarańczy z sokiem (kilka segmentów pomarańczy zostawiamy do dekoracji) oraz mleczko kokosowe. PASTĘ ZALEWAMY: ok.
3-4 CHOCHLAMI
wywaru. GOTUJEMY.
ZAGOTOWANY SOS PRZEKŁADAMY
do mniejszego garnka (garnek powinien być takiej wielkości, żeby wszystkie kawałki kaczki były całkowicie pokryte sosem), do którego wkładamy podsmażone kawałki kaczki, następnie dodajemy miód i sok z limonki.
KACZKĘ GOTUJEMY
ok. 40 MINUT POD: przykryciem na małym ogniu, następnie gotujemy bez przykrycia – redukując do bardzo gestej konsystencji, przez 30-40 minut.
FASOLA SZPARAGOWA FASOLĘ
gotujemy w gorącej osolonej wodzie al dente.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
tłuszcz pozostały ze smażenia elementów kaczki z odrobiną posiekanego imbiru i świeżą papryczką chili.
NASTĘPNIE NA TŁUSZCZ
z przyprawami wrzucamy fasolkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
FASOLKĘ SMAŻYMY KRÓTKO,
ok. 3-4 MINUT. PODSMAŻONĄ FASOLĘ WYKŁADAMY: na talerz.
GRUSZKI KARMELIZOWANE NA
tej samej patelni, na której smażylismy fasolę, rozgrzewamy tłuszcz pozostały ze smażenia elementów kaczki, następnie dodajemy cukier trzcinowy i ostrą paprykę w proszku.
KIEDY CUKIER ZACZNIE
się rozpuszczać, na patelnię wrzucamy gruszki pokrojone w plastry, smażymy do momentu uzyskania złotego koloru, na końcu dodajemy sok z połowy limonki.
NA TALERZU, OBOK
fasolki, układamy kawałki kaczki, które polewamy sosem curry.
OBOK KACZKI KŁADZIEMY
podsmażone gruszki.
KACZKĘ DEKORUJEMY SEGMENTAMI
pomarańczy oraz kilkoma listkami świeżej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5745,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
718,1 kcal
Tłuszcz
42,9 g
Węglowodany
37,3 g
Błonnik
6,1 g
Białko
17,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Naan pizza w stylu azjatyckim
Niezwykłe minipizze na spodzie z chlebków naan. Brzmi ciekawie? I właśnie takie jest, a w dodatku pyszne i wegańskie! Sprawdź, jak smakuje naan pizza w stylu azjatyckim.

Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Klasyczna grochówka
Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!

Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
Długo marynowane kacze uda, pieczone z aromatycznym sosem na bazie cydru, z miodem i goździkami. Do tego maślana marchewka i kasza owsiana. Pycha!

Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
Krążki aromatycznego ciasta przełożone konfiturą oraz udekorowane marcepanem i masą cukrową. Śliczne, pyszne, wyjątkowe!