psse-slupca.pl

Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono • przepis • składniki • przygotowanie

Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko i słono!

Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono

Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko i słono!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżeczka
cynamon - 0,5 łyżeczki
mak - 30 g
masa makowa - 300 g
masło - 80 g
sok pomarańczowy - 100 ml
śliwka suszona - 100 g
morele suszone - 50 g
pierniki - 100 g
ciastka korzenne - 50 g
jabłko czerwone - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SŁONY FARSZ:
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy sól. Wyłączamy gaz i dodajemy olej. Podgrzybki siekamy na drobno, doprawiamy gałką muszkatołową.
3.PRZYGOTOWUJEMY SŁODKI FARSZ:
Suszone śliwki siekamy drobno, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Dorzucamy posiekaną suszoną morelę, pokruszone ciasteczka, cynamon, łyżkę maku oraz jabłko starte na grubych oczkach.
4.PRZYGOTOWUJEMY SŁONĄ OKRASĘ:
Kaszę podprażamy na patelni. Następnie chwilę gotujemy z odrobiną wody. Łączymy z pozostawioną cebulką i przekładamy na talerz.
5.PRZYGOTOWUJEMY SŁODKĄ OKRASĘ:
Masło rozpuszczamy na patelni. Kruszymy ciasteczka i smażymy z cukrem przez ok. 5 minut.
6.GOTUJEMY PIEROGI:
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem – jedną połowę słodkim, drugą połowę słonym. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.
7.PODAJEMY PIEROGI:
Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą w zależności od rodzaju pierogów.
Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SŁONY FARSZ

Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy sól. Wyłączamy gaz i dodajemy olej. Podgrzybki siekamy na drobno, doprawiamy gałką muszkatołową.

3

PRZYGOTOWUJEMY SŁODKI FARSZ

Suszone śliwki siekamy drobno, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Dorzucamy posiekaną suszoną morelę, pokruszone ciasteczka, cynamon, łyżkę maku oraz jabłko starte na grubych oczkach.

4

PRZYGOTOWUJEMY SŁONĄ OKRASĘ

Kaszę podprażamy na patelni. Następnie chwilę gotujemy z odrobiną wody. Łączymy z pozostawioną cebulką i przekładamy na talerz.

5

PRZYGOTOWUJEMY SŁODKĄ OKRASĘ

Masło rozpuszczamy na patelni. Kruszymy ciasteczka i smażymy z cukrem przez ok. 5 minut.

6

GOTUJEMY PIEROGI

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem – jedną połowę słodkim, drugą połowę słonym. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.

7

PODAJEMY PIEROGI

Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą w zależności od rodzaju pierogów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3533 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

883 kcal

🥑

Tłuszcz

56,8 g

🌾

Węglowodany

85,4 g

🥬

Błonnik

20,6 g

💪

Białko

18,2 g

Podobne przepisy

Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl