psse-slupca.pl

Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską • przepis • składniki • przygotowanie

Kakaowe tartaletki pełne soczystych malin i ozdobione wyjątkową bezą włoską, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Skuś się na ten słodki deser bez pieczenia.

Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską

Kakaowe tartaletki pełne soczystych malin i ozdobione wyjątkową bezą włoską, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Skuś się na ten słodki deser bez pieczenia.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kruche ciastka kakaowe - 300 g
masło - 100 g
malina - 300 g
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana - 40 g
cukier - 150 g
woda - 80 ml
białko jaja kurzego - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KORPUSY TARTALETEK:
Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy. Następnie łączymy je z masłem i nakładamy do foremek do tartaletek. Masę ciasteczkową dokładnie dociskamy do dna i boków foremek. Gotowe korpusy chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.
2.GOTUJEMY KISIEL:
Do rondelka dodajemy połowę malin, cukier i cukier waniliowy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dolewamy ją do pozostałych składników. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty kisiel. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy pozostałe maliny i delikatnie mieszamy je z kisielem. Kisiel odstawiamy, by lekko ostygnął.
3.CHŁODZIMY TARTALETKI Z KISIELEM:
Lekko przestudzony kisiel przekładamy na kakaowe spody i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowane tartaletki ponownie chłodzimy przez ok. 30 minut w lodówce.
4.PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY DO BEZY:
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy do temperatury 116-118°C.
5.UBIJAMY BEZĘ WŁOSKĄ:
Białka zaczynamy ubijać na średnich obrotach i cienkim strumieniem wlewamy do nich syrop cukrowy. Po wlaniu syropu bezę dalej ubijamy, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
6.DEKORUJEMY TARTALETKI:
Tartaletki delikatnie wyjmujemy z foremek. Gotową bezę włoską przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją tak, aby przykryć cały kisiel malinowy. Tak przygotowane tartaletki opiekamy palnikiem i dekorujemy malinami.
Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KORPUSY TARTALETEK

Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy. Następnie łączymy je z masłem i nakładamy do foremek do tartaletek. Masę ciasteczkową dokładnie dociskamy do dna i boków foremek. Gotowe korpusy chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.

2

GOTUJEMY KISIEL

Do rondelka dodajemy połowę malin, cukier i cukier waniliowy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dolewamy ją do pozostałych składników. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty kisiel. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy pozostałe maliny i delikatnie mieszamy je z kisielem. Kisiel odstawiamy, by lekko ostygnął.

3

CHŁODZIMY TARTALETKI Z KISIELEM

Lekko przestudzony kisiel przekładamy na kakaowe spody i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowane tartaletki ponownie chłodzimy przez ok. 30 minut w lodówce.

4

PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY DO BEZY

Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy do temperatury 116-118°C.

5

UBIJAMY BEZĘ WŁOSKĄ

Białka zaczynamy ubijać na średnich obrotach i cienkim strumieniem wlewamy do nich syrop cukrowy. Po wlaniu syropu bezę dalej ubijamy, aż ostygnie do temperatury pokojowej.

6

DEKORUJEMY TARTALETKI

Tartaletki delikatnie wyjmujemy z foremek. Gotową bezę włoską przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją tak, aby przykryć cały kisiel malinowy. Tak przygotowane tartaletki opiekamy palnikiem i dekorujemy malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3358,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

839,5 kcal

🥑

Tłuszcz

42 g

🌾

Węglowodany

108,8 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy

Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl