Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny • przepis • składniki • przygotowanie
Faszerowane jaja to pyszna przekąska. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ MUSZTARDOWĄ
Jaja gotujemy na twardo. Ugotowane jaja studzimy pod zimną wodą, obieramy ze skorupek. Jaja kroimy na pół, uważając, by nie uszkodzić białek, żółtka wyjmujemy. Żółtka z musztardą, gęstą śmietaną i łyżeczką miodu ucieramy na krem. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy połówki białek. Dekorujemy posiekaną trybulą lub natką pietruszki, lub koperkiem.
PASTA ŁOSOSIOWA Z PIEPRZEM
Jaja gotujemy na twardo. Ugotowane jaja studzimy pod zimną wodą, obieramy ze skorupek. Jaja kroimy na pół, uważając, by nie uszkodzić białek, żółtka wyjmujemy. Pokrojone w kostkę plastry łososia miksujemy ze śmietaną. Dodajemy ugotowane żółtka, miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany zielony pieprz, mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy połówki białek.
PRZYGOTOWUJEMY SOS WIELKANOCNY
Śmietanę dokładnie mieszamy z jogurtem. Jaja gotujemy na twardo. Natkę pietruszki, szczypiorek i rzeżuchę po opłukaniu osuszamy, siekamy, dodajemy do nich drobno pokrojone jaja, cebulę, ogórki, a potem masę jogurtowo-śmietanową i mieszamy. Sos powinien być gęsty. Doprawiamy go łyżeczką musztardy, solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną oleju.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2123,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
530,8 kcal
Tłuszcz
34,1 g
Węglowodany
21,5 g
Błonnik
34,7 g
Białko
34,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tatar wołowy
Wypróbuj szybki i łatwy przepis na doskonały tatar!

Masło orzechowe
Tylko trzy proste składniki wystarczą, by przygotować pyszne, domowe masło orzechowe! Posmaruj nim pieczywo lub wykorzystaj je w potrawach kuchni w stylu azjatyckim.

Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Słodki podwieczorek lub dodatek do lodów? Przygotuj galaretkę z mango i mleczka kokosowego!

Daktylowe praliny
Idealny przepis na prezent! Przygotuj daktylowe praliny z nadzieniem orzechowym, oblane chrupiącą czekoladą!

Sos barbecue - przepis na domowy sos
Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!

Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!

Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.