psse-slupca.pl

Sałatka z mozzarellą i pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka z mozzarellą i pomidorami to klasyczne połączenie, które większość z nas zna pod nazwą Caprese. Ta włoska sałatka, łączy w sobie świeżość pomidorów z kremowością mozzarelli i aromatyczną bazylią.

Sałatka z mozzarellą i pomidorami

Sałatka z mozzarellą i pomidorami to klasyczne połączenie, które większość z nas zna pod nazwą Caprese. Ta włoska sałatka, łączy w sobie świeżość pomidorów z kremowością mozzarelli i aromatyczną bazylią.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mozzarella - 200 g
pomidor czerwony - 2 szt.
awokado - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
sok z limonki - 30 ml
oliwa z oliwek - 30 ml
kolendra świeża - 5 g
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę i awokado obierz z łupinek. Pomidora dokładnie umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę i wrzuć do miski. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i również pokrój w dużą kostkę. Wrzuć je do miski. Mozzarellę wyciągnij z opakowania i również pokrój w kostkę. Na sam koniec pokrój w cienkie pióra czerwoną cebulę. Oba składniki wrzuć do miski i zamieszaj.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
W miseczce wymieszaj sok z limonki z oliwą oraz solą i pieprzem. Poszatkuj kolendrę i wrzuć do małej miseczki. Całość wymieszaj widelcem, aby tłuszcz lekko się zemulgował.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Przelej zawartość małej miseczki do dużej miski i starannie wymieszaj. Gotową sałatkę możesz podać z dodatkiem świeżego pieczywa. Smacznego!
Sałatka z mozzarellą i pomidorami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę i awokado obierz z łupinek. Pomidora dokładnie umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę i wrzuć do miski. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i również pokrój w dużą kostkę. Wrzuć je do miski. Mozzarellę wyciągnij z opakowania i również pokrój w kostkę. Na sam koniec pokrój w cienkie pióra czerwoną cebulę. Oba składniki wrzuć do miski i zamieszaj.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

W miseczce wymieszaj sok z limonki z oliwą oraz solą i pieprzem. Poszatkuj kolendrę i wrzuć do małej miseczki. Całość wymieszaj widelcem, aby tłuszcz lekko się zemulgował.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Przelej zawartość małej miseczki do dużej miski i starannie wymieszaj. Gotową sałatkę możesz podać z dodatkiem świeżego pieczywa. Smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1204,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

602,3 kcal

🥑

Tłuszcz

47 g

🌾

Węglowodany

24 g

🥬

Błonnik

9,5 g

💪

Białko

26,2 g

Podobne przepisy