psse-slupca.pl

Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj pełnoziarnisty makaron, by przygotować spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka – z mniejszą ilością soli!

Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym

Wykorzystaj pełnoziarnisty makaron, by przygotować spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka – z mniejszą ilością soli!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
pieprz biały - 2 szczypty
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kasza manna - 0,5 łyżki
lubczyk świeży - 4 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomidor suszony - 100 g
tymianek świeży - 20 g
mięso indycze mielone - 400 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
ser gorgonzola - 60 g
spaghetti pełnoziarniste - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Na oleju na rozgrzanej patelni przesmażamy połowę cebuli pokrojonej w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Mieszamy i smażymy, aż cebula się wysuszy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI:
Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy połowę drobno posiekanych ziół: tymianku, lubczyku i bazylii. Drugą połowę odkładamy.
3.FORMUJEMY KLOPSIKI:
Dłonie lekko natłuszczamy olejem. Z gotowej masy formujemy klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na oleju na rozgrzanej patelni smażymy drugą połowę cebuli pokrojonej w kostkę. Dodajemy drugą połowę posiekanych ziół. Mieszamy.
5.GOTUJEMY KLOPSIKI:
Klopsiki przekładamy do gotowego sosu i gotujemy ok. 3-4 minut. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola i listki bazylii.
6.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.
7.PODAJEMY DANIE:
Na talerz wykładamy sos z pulpetami. Porcję makaronu nawijamy na widelec i przekładamy na środek talerza.
Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Na oleju na rozgrzanej patelni przesmażamy połowę cebuli pokrojonej w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Mieszamy i smażymy, aż cebula się wysuszy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy połowę drobno posiekanych ziół: tymianku, lubczyku i bazylii. Drugą połowę odkładamy.

3

FORMUJEMY KLOPSIKI

Dłonie lekko natłuszczamy olejem. Z gotowej masy formujemy klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na oleju na rozgrzanej patelni smażymy drugą połowę cebuli pokrojonej w kostkę. Dodajemy drugą połowę posiekanych ziół. Mieszamy.

5

GOTUJEMY KLOPSIKI

Klopsiki przekładamy do gotowego sosu i gotujemy ok. 3-4 minut. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola i listki bazylii.

6

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.

7

PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy sos z pulpetami. Porcję makaronu nawijamy na widelec i przekładamy na środek talerza.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1864,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1864,8 kcal

🥑

Tłuszcz

82,8 g

🌾

Węglowodany

171,2 g

🥬

Błonnik

31,8 g

💪

Białko

117,4 g

Podobne przepisy

Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl