Wielkanocna baba drożdżowa • przepis • składniki • przygotowanie
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Rodzynki przesypujemy na sito i przelewamy obficie wrzątkiem. Przekładamy do miseczki i zalewamy rumem. Odstawiamy na 30 minut do nasiąknięcia. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże ze szczyptą cukru. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasny krem. Ubite żółtka dodajemy do drożdżowego zaczynu, mieszamy i dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut (aż ciasto podwoi swoją objętość).
PIECZEMY BABĘ WIELKANOCNĄ
Następnie przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut, aby ciasto znowu podwoiło swoją objętość. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę, aby forma wystygła, następnie wyjmujemy babę z formy na kratkę do studzenia.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Cukier puder mieszamy z wodą i polewamy babę. Zamiast wody do polewy możemy użyć soku z cytryny lub pomarańczy. Babę kroimy na kawałki, możemy podawać na przykład z różaną konfiturą. Aby jeszcze bardziej wzmocnić smak cytrusów, możemy na wierzch baby zetrzeć skórkę ze sparzonej cytryny lub pomarańczy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5520,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
460,0 kcal
Tłuszcz
12,8 g
Węglowodany
74,2 g
Błonnik
10,2 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka i koktajl z rabarbaru
Daria Ładocha przygotowała dwa pyszne przepisy na sezon rabarbarowy! Wypróbuj!

Sałatkowe wrapy
Szybki pomysł na smaczną przekąskę dla dzieci – sałatkowe wrapy z serem żółtym i szynką. Wypróbuj!

Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
Wyjątkową kawę możesz przygotować także w swoim domu. Imbir sprawia, że kawa nie tylko pobudza, ale też rozgrzewa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bananowiec
Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!

Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
Przygotuj danie inspirowane jednym z najbardziej popularnych dań neapolitańskich! Zapiekane bakłażany z dodatkiem ziemniaków, sera i oczywiście pomidorów!

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Minestrone z pesto z pomidorów
Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.