psse-slupca.pl

Zapiekanki w stylu meksykańskim • przepis • składniki • przygotowanie

Zapiekanki według przepisu Karola to prawdziwa podróż dookoła świata! Te pyszne, zapiekane z serem cheddar kromki chleba podane ze świeżym guacamole i pomidorkami zachwycą na każdej imprezie lub będą wyjątkowym śniadaniem.

Zapiekanki w stylu meksykańskim

Zapiekanki według przepisu Karola to prawdziwa podróż dookoła świata! Te pyszne, zapiekane z serem cheddar kromki chleba podane ze świeżym guacamole i pomidorkami zachwycą na każdej imprezie lub będą wyjątkowym śniadaniem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb na maślance - 3 kromki
olej - 4 łyżki
awokado hass - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
kolendra świeża - 3 gałązki
limonka - 0,5 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
sól - 1 szczypta
ser cheddar - 60 g
pomidorki koktajlowe - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KROMKI CHLEBA:
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kromki chleba z dwóch stron na złoty kolor.
2.PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE:
Awokado rozdrabniamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki. Czosnek, kolendrę i papryczkę chili bardzo drobno siekamy i dodajemy do pasty. Całość doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.
3.ZAPIEKAMY ZAPIEKANKI:
Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i nakładamy go na podsmażone kromki chleba. Tak przygotowane zapiekanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 2-3 minuty, aż ser się roztopi.
4.PODAJEMY ZAPIEKANKI:
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na podgrzane zapiekanki nakładamy guacamole i pomidorki, ozdabiamy kilkoma liśćmi kolendry i solimy do smaku.
Zapiekanki w stylu meksykańskim

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KROMKI CHLEBA

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kromki chleba z dwóch stron na złoty kolor.

2

PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE

Awokado rozdrabniamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki. Czosnek, kolendrę i papryczkę chili bardzo drobno siekamy i dodajemy do pasty. Całość doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.

3

ZAPIEKAMY ZAPIEKANKI

Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i nakładamy go na podsmażone kromki chleba. Tak przygotowane zapiekanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 2-3 minuty, aż ser się roztopi.

4

PODAJEMY ZAPIEKANKI

Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na podgrzane zapiekanki nakładamy guacamole i pomidorki, ozdabiamy kilkoma liśćmi kolendry i solimy do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

867,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

289,2 kcal

🥑

Tłuszcz

25,5 g

🌾

Węglowodany

7,6 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy