psse-slupca.pl

Grillowane bataty z sosem chimichurri • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!

Grillowane bataty z sosem chimichurri

Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 2 szt.
sól - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 60 ml
natka pietruszki - 24 g
sok z cytryny - 1 łyżka
szalotka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I PRZYPRAWIAMY BATATY:
Bataty myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż w podłużne plastry o grubości ok. 2-3 mm. Każdy plaster smarujemy z obu stron oliwą i oprószamy solą.
2.GRILLUJEMY BATATY:
Plastry batatów grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Natkę pietruszki i papryczkę chili drobno siekamy, a szalotkę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.
4.PODAJEMY DANIE:
Grillowane plastry batatów wykładamy na talerz i polewamy ziołowym sosem. Podajemy na ciepło z cytryną pokrojoną na cząstki.
Grillowane bataty z sosem chimichurri

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I PRZYPRAWIAMY BATATY

Bataty myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż w podłużne plastry o grubości ok. 2-3 mm. Każdy plaster smarujemy z obu stron oliwą i oprószamy solą.

2

GRILLUJEMY BATATY

Plastry batatów grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Natkę pietruszki i papryczkę chili drobno siekamy, a szalotkę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.

4

PODAJEMY DANIE

Grillowane plastry batatów wykładamy na talerz i polewamy ziołowym sosem. Podajemy na ciepło z cytryną pokrojoną na cząstki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1279,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

319,9 kcal

🥑

Tłuszcz

14,6 g

🌾

Węglowodany

45,5 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy