psse-slupca.pl

Wegański pad thai z tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron ryżowy, tofu, warzywa, orzeszki ziemne i niesamowity, prosty sos. To propozycja łatwego i pysznego posiłku.

Wegański pad thai z tofu

Makaron ryżowy, tofu, warzywa, orzeszki ziemne i niesamowity, prosty sos. To propozycja łatwego i pysznego posiłku.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

grzybki shimeji - 150 g
kapusta pekińska - 0,25 szt.
makaron ryżowy - 200 g
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
orzechy ziemne niesolone - 4 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sok z limonki - 20 ml
sos sojowy - 2 łyżki
sos sriracha - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
syrop klonowy - 1 łyżka
tofu, wędzone - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
papryka zielona - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
2.SMAŻYMY TOFU:
Tofu mocno odciskamy i kroimy w kostkę. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do miseczki.
3.PODSMAŻAMY GRZYBKI SHIMEJI:
Grzybki shimeji podsmażamy ok. 5 minut na patelni z dodatkiem oliwy, cały czas mieszając.
4.DODAJEMY MARCHEWKĘ, PAPRYKĘ I CZOSNEK:
Do grzybków dodajemy marchewkę i paprykę pokrojone w słupki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną kapustę pekińską. Całość smażymy przez 3 minuty.
5.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Dodajemy sos sojowy wymieszany z syropem klonowym i sosem sriracha i ugotowany makaron. Całość smażymy kolejne 3 minuty.
6.PODAJEMY PAD THAI:
Całość doprawiamy solą, sokiem z limonki i przekładamy do misek.
Wegański pad thai z tofu

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

2

SMAŻYMY TOFU

Tofu mocno odciskamy i kroimy w kostkę. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do miseczki.

3

PODSMAŻAMY GRZYBKI SHIMEJI

Grzybki shimeji podsmażamy ok. 5 minut na patelni z dodatkiem oliwy, cały czas mieszając.

4

DODAJEMY MARCHEWKĘ, PAPRYKĘ I CZOSNEK

Do grzybków dodajemy marchewkę i paprykę pokrojone w słupki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną kapustę pekińską. Całość smażymy przez 3 minuty.

5

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy sos sojowy wymieszany z syropem klonowym i sosem sriracha i ugotowany makaron. Całość smażymy kolejne 3 minuty.

6

PODAJEMY PAD THAI

Całość doprawiamy solą, sokiem z limonki i przekładamy do misek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1618,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

539,5 kcal

🥑

Tłuszcz

18,7 g

🌾

Węglowodany

78,9 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

17 g

Podobne przepisy